Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 3
Tuna’nın Kuzeyinde İktidar Kavgası: Matei Basarab’ın Eflak’ta Giriştiği Mücadeleler (1632-1654)
2022
Dergi:  
Journal of Balkan and Black Sea Studies
Yazar:  
Özet:

Eflak Voyvodası Mihail’in suikasta kurban gitmesi, Eflak’taki politik dengeleri yeniden Osmanlı Devleti lehine çevirmişti. Ancak Habsburgların Radu Şerban aracılığı ile Eflak yönetimine müdahale etmesi bölgedeki güç dengesini değiştirdi. Eflak’ta yeniden başlayan nüfuz mücadelesi Radu Mihnea’nın Eflak voyvodası seçilmesiyle son buldu. Radu Mihnea’dan XVII. yüzyılın ikinci çeyreğine değin Eflak’ta görev yapan voyvodalar, bu makama yüksek meblağlar ödeyerek sahip oldular. Rum yanlısı voyvodaların ardından Matei Basarab, Erdel Prensi I. Gheorghe Rákóczy ve Abaza Mehmed Paşa’nın desteğiyle yönetime geldi. Bu açıdan dış politikada Erdel ile birlikte hareket eden Matei, Osmanlılara karşı ittifak kurmaktan çekinmedi. Öte yandan voyvodalık sevdasıyla hareket eden Vasile Lupu ile mücadele etmek durumunda kaldı. Bu dönemde Eflak bölgesi, Matei Basarab ve Vasile Lupu arasında birçok mücadeleye sahne oldu. Matei Basarab, bu mücadelelerde Erdel Prensi I. Gheorghe Rákóczy’in sağladığı askeri destek sayesinde ayakta kalabildi. Nitekim Vasile Lupu’nun Eflak üzerine bir sefer düzenleyeceği sıralarda Boğdan’da ortaya çıkan Gheorghe Ştefan önderliğinde ortaya çıkan bir grup boyar onun tüm planlarını altüst etti. Vasile Lupu’nun rakipleri olan Gheorghe Rákóczy ve Matei Basarab, bunu fırsata çevirerek, G. Ştefan’ı Boğdan’a gönderdiler ve onun voyvoda olmasını sağladılar. Ancak Vasile Lupu damadı Timuş Hmelnițki yardımıyla isyancıları uzaklaştırdı. Son olarak tüm bu olanlardan sorumlu tuttuğu Matei Basarab’a karşı saldırıda bulunması onun sonunu hazırladı.

Anahtar Kelimeler:

Power Struggle In The North Of The Danube: Matei Basarab’s Struggles In The Wallachia (1632-1654)
2022
Yazar:  
Özet:

With the assasination of the Wallachian Voivode Michael turned the political balances in Wallachia in favor of the Ottoman Empire. However intervention of the Habsburgs to Wallachian government through Radu Şerban changed the balance of power in the region. Power struggle started again in Wallachia ended with the election of Radu Mihnea as a voivod of Wallachia. The voivods who served in Wallachia from Radu Mihnea till the second quarter of the 17th century acquired this position by paying high sums. Matei Basarab came to power after the pro-Greek voivodes with the support of Transilyvanian Prince I. Gheorghe Rákóczy and Abaza Mehmed Pasha. In this respect, he acted together with Transilyvanian Principality in foreign policy and he did not hesitate to form an alliance against Ottoman Empire. On the other hand, he had to struggle with Vasile Lupu who acted with his passion for voivodeship. During this period, Wallachian area witnessed many struggles between Matei Basarab and Vasile Lupu. Matei Basarab was able to survive in these struggles thanks to Transilyvanian Prince I. Gheorghe Rákóczy’s military support. As a matter of fact, When Vasile Lupu was planing to organize an expedition on Wallachia, appeared a group of boyars led by Gheorghe Ştefan in Moldavia, turned all his plans upside down. Vasile Lupu’s rivals taking advantage of this, they sent G. Ştefan to Moldavia and made him as a voivode. However Vasile Lupu help of his son in law, Timus, he distracted the rebels away. Finally his attact against Matei Basarab whom he held responsible all this, prepared his end in Moldavia.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Journal of Balkan and Black Sea Studies

Dergi Türü :   Uluslararası

Journal of Balkan and Black Sea Studies