Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 92
 İndirme 18
Küçük Kaynarca’dan Yaş Antlaşmasına Kadar Eflak-Boğdan Üzerinde Osmanlı-Rus Nüfuz Mücadelesi
2019
Dergi:  
BELLETEN
Yazar:  
Özet:

Küçük Kaynarca Antlaşması Karadeniz'in kuzeyinde tüm dengeleri Rusya lehine değiştiren ve Kırım Hanlığının ilhakına zemin hazırlayan bir antlaşmaydı. Bu antlaşma aynı zamanda Rusya'nın Eflak-Boğdan'da etkisini arttırabilecek nitelikteydi. Antlaşmanın yürürlüğe girmesinden itibaren Rusya ile Osmanlı Devleti önce Kırım sonrasında da Eflak-Boğdan'da nüfuz mücadelesi içine girdi. Rusya 1783'te Kırım'ı ilhak ederek hem Karadeniz hem de Balkanlara ilerleme istikametinde en önemli engeli ortadan kaldırdı. Bu tarihten sonra Eflak-Boğdan toprakları iki devlet için çok daha fazla önem kazandı. Rusya bölgeye konsolos atayarak nüfuzunu arttırmaya çalışırken, Osmanlı Devleti ise konsolosluğun açılmasına engel olamadığı süreçte Eflak-Boğdan Beyleri ve Rus konsolosunun faaliyetlerini çok daha yakından takip ederek bölgedeki nüfuzunun sarsılmasına müsaade etmemeye çalıştı. Bununla birlikte Eflak-Boğdan'daki Rus konsolosunun faaliyetleri ile iki devlet arasında yapılan savaşlardaki Rusların üstünlükleri, Eflak-Boğdan'da giderek Rus nüfuzunun artmasına neden oldu.

Anahtar Kelimeler:

The Ottoman-Russian Population Struggle on Eflak-Bogdan from Little Kaynarca to Age Agreement
2019
Dergi:  
BELLETEN
Yazar:  
Özet:

The Little Kaynarca Treaty was a treaty that changed all the balances in the North of the Black Sea to the benefit of Russia and prepared the ground for the Crimean dynasty. This treaty was also in the capacity to increase Russia’s influence in Eflak-Bogdan. From the entry into force of the treaty, Russia and the Ottoman State first entered the struggle of influence in the Crimea and then in Eflak-Bogdan. In 1783, Russia joined the Crimea and eradicated the most important obstacle in progress towards both the Black Sea and the Balkans. After this date, the Eflak-Bogdan lands gained much more importance for the two states. While Russia is trying to increase its influence by assigning a console to the region, the Ottoman State has tried to prevent the opening of the console by closer monitoring the activities of the Eflak-Bogdan and the Russian console in the process that could not prevent the influence in the region. However, the activities of the Russian Consulate in Eflak-Bogdan and the superiority of the Russians in the wars between the two states led to increased Russian influence in Eflak-Bogdan.

Anahtar Kelimeler:

Ottoman-russion Struggle For Power Over Wallachia and Moldavia From The Treaty Of Kucuk Kaynarca Until The Treaty Of Yas
2019
Dergi:  
BELLETEN
Yazar:  
Özet:

Treaty of Küçük Kaynarca was one that changed all balances for the benefit of Russia and paved the way for the accretion of Crimean Dynasty. In addition, this treaty was qualifi ed enough to be able to rise the infl uence of Russia in Wallachia and Moldavia. After the implementation of treaty, Russia and the Ottoman Empire began to struggle for power over Crimea and then,regions of Wallachia and Moldavia. By having annexed Crimea in 1783, Russia removed the most important obstacle for expansion towards the Black Sea and the Balkans. The regions of Wallachia and Moldavia became more important for two empires afterwards. While Russia was trying to increase its infl uence by assigning a consul in the region, the Ottoman Empire, being unable to prevent it meantime, tried to disallow the decrease of its power over region by closely following the activities of Principalities of Wallachia and Moldavia, and Russian Consulate. However, the activities of Russian Consulate there and the precedence of Russia in wars held between two empires gradually led the increase of Russian infl uence over the regions of Wallachia and Moldavia.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
BELLETEN

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.371
Atıf : 5.741
2023 Impact/Etki : 0.221
BELLETEN