Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
Üriner Sistem Taşı İçin Girişim Gereksinimini Öngören Faktörler Var Mıdır?
2019
Dergi:  
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Renal kolik, sıklıkla böbrek taş hastalığına bağlı olarak gelişen, acil servislerde tanı ve tedavisi yapılan, şiddetli ağrı ile kendini gösteren, sık karşılaşılan ürolojik acil bir durumdur. Hastaların birçoğunda üriner sistem taş hastalığı veya renal kolik geçirme öyküsü vardır. Bu çalışmamızda, renal kolik ile başvuran hastaların tanısı ve patolojiye yönelik girişim gereksinimini predikte eden faktörleri incelemeyi amaçladık. Materyal ve metod: Mayıs 2016 ile Haziran 2018 tarihleri arasında acil servise ve üroloji polikliniğine tek ya da iki taraflı yan ağrısı, karın ağrısı, kasık ağrısı şikayeti ile başvuran ve renal kolik olduğu şüphelenilen hastalar retrospektif olarak incelenerek çalışmaya dahil edildi. Hastaların fizik muayene bulguları, aile öyküsü, özgeçmişi ve ağrı skorları sorgulandı. Tam idrar tetkiki ve taş şüphesi olan hastalara bilgisayarlı tomografi çekildi. Taş hastalığı olup olmadığı BT ile ortaya konan hastalar girişim gereksinimi olup olmamasına göre iki gruba ayrıldı. Grup I, taş nedeniyle girişim gerektiren hastalardan, Grup II, taşı olmayan veya taşı olup medikal tedavi dışında girişim gerektirmeyen hastalardan oluşmakta idi. Bulgular: Çalışmaya 516 hasta dahil edildi. Grup 1 de yaş ortalaması 41,17±20,8, grup 2 de yaş ortalaması 36,08±18,8 olarak tespit edildi. Grup 1 de erkek/kadın oranı 112/60, grup 2 de 200/144 olarak bulundu. Bu bulguların sonucuna göre mikroskopik hematüri varlığı, ailede taş öyküsü varlığı, özgeçmişte taş öyküsü ve taş operasyon öyküsü varlığı  çoklu analizde üriner sistem taş hastalığına bağlı girişim gereksinimini tespit etmede prediktif faktörler olduğu görüldü. Sonuç: Acil servise veya polikliniğe yan ağrısı ile başvuran hastalarda ailede taş öyküsünün olması, tam idrar analizinde mikroskopik hematüri varlığı ve taş öyküsünün varlığı taş hastalığına bağlı girişim gereksinimini öngörmede kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler:

Are There Any Predictive Findings For Surgical Intervention Need In Urinary System Stones
2019
Yazar:  
Özet:

Background:Renal colic is a frequently encountered urologic emergency condition, that often develops due to kidney stone disease, manifests itself with severe pain, which prompt patients to admit emergency departments where it is usually diagnosed and treated. Most of the patients report a history of urinary stone disease or renal colic. In the present study, we aimed to investigate the factors that can predict the diagnosis and the need for intervention in those patients admitted with renal colic. Methods: Patients who were admitted to the emergency department and urology outpatient clinic of our hospital between May 2016 and June 2018 with the complaints of unilateral or bilateral side pain, abdominal pain, inguinal pain were reviewed retrospectively and patients who were suspected of renal colic were examined and included in the study. Physical examination findings, family history, history and pain scores of the patients were reviewed. Complete urinalysis was done and computed tomography (CT) was performed on patients suspected of having stones. Patients diagnosed with stone disease by CT were divided into two groups according to the criteria of having any need for intervention or not.  Group I consisted of those patients who required surgical intervention due to stone while Group II consisted of the patients without stones or with stones that need no intervention other than medical treatment. Results:A total of 516 patients were included in the study. The mean age was found as 41,17 ± 20,8 years in group 1 and 36,08 ± 18,8 years in group 2. The male/female ratio was 112/60 in group 1 and 200/144 in group 2. As the result of the study, the presence of microscopic hematuria, familial history of stone, history of stone and history of stone operation were found to be predictive factors in determining the need for intervention due to urinary stone disease, in multiple analysis. Conclusions: The presence of familial history of stones, the presence of microscopic hematuria in complete urinalysis and the presence of a stone history may be used for predicting the need for interventions due to stones in those patients admitted to the emergency departments or outpatient clinics.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 545
Atıf : 167
2023 Impact/Etki : 0.034
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi