Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 6
 İndirme 2
İNSANLAR ÜZERİNDE YAPILAN BİYOMEDİKAL ARAŞTIRMALARDA ETİK DEĞERLENDİRME
2008
Dergi:  
Gazi Medical Journal
Yazar:  
Özet:

İnsanlar üzerinde yapılan biyomedikal araştırmalar için etik ve bilimsel stan- dardlar geliştirilmiştir.Bu standartlar deneklerin haklarını, onurunu, güvenliğini ve esenliğini güvence altına alır ve araştırmadan doğru bilgi elde edilmesini sağlar. Etik kurullar (EK) sorumluluk alanlarında yapılan biyomedikal araş- tırmaları etik ve bilimsel standartlara uygunluk yönünden değerlendirerek onaylar, ret eder veya değişiklik önerir. Onay için Helsinki Bildirgesinin tüm kriterlerinin ve ulusal yasal ve idari düzenlemelerdeki gereksinimlerin karşı- lanması gerekir. Türkiye’de insanlar üzerinde biyomedikal araştırma yapma koşulları Anayasa, Türk Ceza Yasası, Avrupa Biyoetik Sözleşmesini Kabulü- ne Dair Yasa, Hasta Hakları Yönetmeliği, İlaç Araştırmaları Yönetmeliği ve İyi Klinik Uygulamalar (İKU) Kılavuzunda tanımlanmaktadır. EK un kuruluş ve işleyişi yasalara, Sağlık Bakanlığı - İKU Yönergesine ve Dünya Sağlık Örgütü’nün “Biyomedikal Araştırmaları Değerlendiren Etik Komiteler için Uygulama Kuralları”na uygun olarak düzenlenir. Biyomedikal araştırmaların EK tarafından bağımsız ve etkin bir incelemeden geçirilmesini ve uygulamanın izlenmesini sağlayacak bir ulusal etik ağının oluşturulması, bilimsel araştırma ve yayın etiğinin bilim toplumu tarafından içselleştirilmesi ve bilime katkı yapan doğru bilgi üretilmesi için çok önemlidir. Anahtar Kelimeler: Etik Değerlendirme, Biyomedikal Araştırma.   ETHICAL REVIEW OF BIOMEDICAL RESEARCH INVOLVING HUMAN SUBJECTS ABTRACT Ethical and scientific standards have been developed for conducting biomedi- cal research in human subjects. They provide assurance not only concerning the rights, dignity, safety, and well-being of human subjects in research but also the production of accurate information. After reviewing the suitability for ethical and scientific standards of a research project, the ethics committee (EC) may accept or reject the protocol or require modifications. All provisions in The Declaration of Helsinki and statutory laws must be met for approval. In Turkey, research involving human subjects is regulated by a number of pieces of legis- lation including the Constitution, Turkish Penal Code, European Convention on Bioethics, Regulation on Patient’s Rights, Regulation on Clinical Drug Trials, and Guidelines for Good Clinical Practice (GCP). The structure and functio- ning of ECs are specified by law and regulations of the Ministry of Health in accordance with the GCP guidelines as well as The Operational Guidelines for Ethics Committees produced by the World Health Organization. The establish- ment of a national ethics network providing independent and efficient review and evaluation of biomedical research projects is of utmost importance for the adoption of ethical principles in the scientific community and the production of accurate information that can contribute to scientific knowledge. Key Words: Ethıcal Evaluatıon, Bıomedıcal Research.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Gazi Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.186
Atıf : 524
Gazi Medical Journal