Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Üçüncü Kişi Adılı İçeren Tümcelerde Phi-özelliklerin İşlenmesi: Türkçede Bir OİP Çalışması
2023
Dergi:  
Dilbilim Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kişi ve Sayı özellikleri arasındaki ilişki gerek kuramsal gerekse deneysel çalışmalarda sıklıkla ele alınmaktadır. Bu özelliklerin nasıl işlemlendiği konusundaki tartışmaların zaman içerisinde farklı kişilerle (birinci kişi, ikinci kişi, üçüncü kişi) kurulan yapılardaki Kişi ve Sayı özelliklerinin yapılanışının nasıl olduğuna doğru evrildiği dikkat çekmektedir. Kimi çalışmalarda Kişi ve Sayı özelliklerinin sadece üçüncü kişili yapılarla test edilebileceği belirtilerken (Manchini ve diğ., 2011; Mancini ve diğ, 2014) kimi çalışmalar ise bu özelliklerin R-ifadeleri (düzenli ad öbekleri) dışında bütün kişi adıllarıyla test edilebileceğini (Ackema & Neeleman, 2019) ifade etmektedir. Alanyazına bakıldığında Kişi ve Sayı özelliklerinini işlemlenmesi arasındaki ilişkinini birinci, ikinci kişi adıllarıyla ve R-ifadeleri ile test edildiği ancak üçüncü kişi adıllarıyla konuyu test eden bir çalışmanın bulunmadığı dikkat çekmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkçe'de üçüncü kişi adılları içeren tümcelerde kişi ve sayı özelliklerinin işlenmesinde bir farklılık olup olmadığını Olaya İlişkin Beyin Potansiyelleri (OİP) ile belirlemektir. Çalışmada 33 katılımcıya Dilbilgisel, Kişi uyumsuzluğu ve Sayı uyumsuzluğu olmak üzere üç koşul sözcükler halinde görsel olarak sunulmuştur. Çalışmada gerek Kişi özelliğinin işlemlenmesinde gerekse Sayı özelliğinin işlemlenmesinde geniş yayılımlı N400 bileşeni gözlemlenmiştir. İlgili zaman penceresinde iki özellik arasında farklılık oluşmadığı belirlenmiştir. Buna karşın bir sonraki zaman penceresinde Sayı özelliğinin işlemlenmesinde geç-N400 bileşeni görülürken Kişi özelliğinin işlemlenmesinde pozitiftenin (P600) oluştuğu belirlenmiştir. Bu zaman penceresinde Kişi ve Sayı özelliğinin işlemlenmesinde farklılığın oluştuğu görülmektedir. Sonuç olarak bu çalışmada Türkçede üçüncü kişi adıllı tümcelerde Kişi ve Sayı özelliklerinin işlemlenmesinde farklılığın oluştuğu belirlenmiştir. Kişi özelliğinin işlemlenmesinde P600 bulgusunun bu özelliğin işlemlenmesindeki güçlüğü yansıttığı düşünülmektedir. Sayı özelliğinin işlemlenmesindeki geç-N400 bulgusunun ise eylem çekiminde Sayı özelliğinin biçimbilimsel görünümünün adcıl çoğullaştırma ile paralellik taşıması nedeniyle işlemleme sürecinde yarattığı yükten ve Sayı uyumsuzluğunun çözümlenmesinin Kişi uyumsuzluğuna göre daha fazla alternatif içermesi nedeniyle çalışma belleğine duyulan daha fazla ihtiyaçtan kaynaklanabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Processing Of Phi-features In Sentences With Third-person Pronoun: An Erp Study In Turkish
2023
Yazar:  
Özet:

The relationship between Person and Number features is often addressed in both theoretical and experimental studies. It is noteworthy that the discussion on how these features are processed has evolved over time towards how Person and Number features are structured in constructions with different persons (first person, second person, third person). While some studies state that Person and Number features can only be tested with third-person sentences (Manchini et al., 2011; Mancini et al., 2014), other studies state that these features can be tested with all person pronouns except R-expressions (regular noun phrases) (Ackema & Neeleman, 2019). In the literature, it is noteworthy that the relationship between the processing of Person and Number features has been tested with first- and second-person pronouns and R-expressions, but there is no study testing the issue with third-person pronouns. The aim of this study was to investigate whether there is a difference in the processing of Person and Number features in sentences with third-person pronouns in Turkish using Event-related Brain Potentials (ERPs). In this study, three conditions, namely Grammatical, Person Mismatch and Number Mismatch, were presented visually in words to 33 participants. In the study, a widespread N400 component was observed in both the processing of the Person feature and the processing of the Number feature. It was found that there was no difference between the two features in the corresponding time window. However, in the next time window, a late N400 component was observed in the processing of the Number feature, while a positivity (P600) was observed in the processing of the Person feature. In this time window, there is a difference in the processing of the Person and Number features. In conclusion, this study found that there is a difference in the processing of the Person and Number features in sentences with third-person pronouns in Turkish. It is suggested that the P600 finding in the processing of the Person feature reflects the difficulty in processing this feature. It is suggested that the late N400 finding in the processing of the Number feature may be due to the load it imposes on the processing process due to the fact that the morphological appearance of the Number feature in verb conjugation is parallel to nominal pluralisation, and the greater demand on working memory as the resolution of the Number mismatch involves more alternatives than the Person mismatch.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Dilbilim Araştırmaları Dergisi

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 38
Atıf : 5
2023 Impact/Etki : 0.037
Dilbilim Araştırmaları Dergisi