Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 5
Postmenopozal Osteoporoz veya Osteopenili Kadınlarda Kinezyofobi ve İlişkili Faktörler
2021
Dergi:  
Türk Osteoporoz Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Osteoporoz (OP) ve osteopenisi (OPN) olan postmenopozal kadınlarda kinezyofobi düzeyini ve ilişkili faktörleri araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya postmenopozal OP’li 60 kadın hasta, postmenopozal OPN’li 60 kadın hasta, yaş ve cinsiyet uyumlu 60 kontrol dahil edildi. Katılımcıların demografik verileri (yaş, kilo, boy, vücut kitle indeksi, eğitim düzeyi, çalışma durumu, hastalık süresi ve menopoz süresi) kaydedildi. Tüm katılımcılarda kinezyofobi, düşme korkusu, psikolojik durum, sağlıkla ilgili yaşam kalitesi ve OP öz-yeterlik düzeyleri, sırasıyla Tampa kinezyofobi ölçeği (TKÖ), düşme etkinlik ölçeği-uluslararası (UDES), hastane anksiyete ve depresyon ölçeği (HADÖ), Avrupa Osteoporoz Vakfı’nın yaşam kalitesi anketi-41 (QUALEFFO-41) ve osteoporoz öz-yeterlik ölçeği (OEYÖ) kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: OP’li ve OPN’li postmenopozal hastalarda kontrole kıyasla daha yüksek kinezyofobi düzeyleri vardı (p<0,05). Ancak OP ve OPN’li hastalarda kinezyofobi düzeyleri arasında fark yoktu (p>0,05). OP ve OPN’li hastalarda TKÖ skoru ile UDES, HADÖ, QUALEFFO-41 skorları, menopoz süresi arasında pozitif, OEYÖ skorları arasında negatif korelasyon vardı (p<0,05). Hastalar kinezyofobi düzeylerine göre yüksek ve düşük kinezyofobi olarak iki gruba ayrıldı; yüksek kinezyofobisi olan hastalarda tüm klinik parametreler olumsuz etkilenmişti (p<0,05). Sonuç: Hem OP hem de OPN, postmenopozal kadınlarda kinezyofobiye neden olabilir. OP ve OPN’li postmenopozal kadınlarda artmış düşme korkusu, bozulmuş psikolojik durum, düşük yaşam kalitesi ve azalmış öz-yeterlik algısı, uzamış menopoz süresi daha yüksek düzeyde kinezyofobi ile ilişkili görünmektedir. Fiziksel aktivite kemik sağlığı için gerekli olduğundan, OP ve OPN’li postmenopozal kadınlara kinezyofobinin üstesinden gelmenin önemi konusunda danışmanlık verilmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Postmenopausal osteoporosis or osteopenia in women Kinesiophobia and related factors
2021
Yazar:  
Özet:

The purpose is to study the levels of kinesiophobia and related factors in postmenopausal women with osteoporosis (OP) and osteopenia (OPN). The study included 60 female patients with postmenopausal OP, 60 female patients with postmenopausal OPN, age and gender-compatible 60 tests. The demographic data of the participants (age, weight, size, body mass index, level of education, working status, duration of the disease and period of menopause) were recorded. All participants were evaluated using kinesiophobia, fear of fall, psychological condition, health-related quality of life and OP self-sufficiency levels, respectively Tampa kinesiophobia scale, fall activity scale-international (UDES), hospital anxiety and depression scale (HADÖ), the European Osteoporosis Foundation’s quality of life survey-41 (QUALEFFO-41) and osteoporosis self-sufficiency scale (OEYÖ). Results: Postmenopausal patients with OP and OPN had higher kinesiophobia levels than controlled (p<0,05). However, there was no difference between kinesiophobia levels in patients with OP and OPN (p>0,05). Patients with OP and OPN had a negative correlation between the TCO score and the UDES, HADÖ, QUALEFFO-41 score, the period of menopause is positive, the OEY score is negative (p<0,05). Patients were divided into two groups as high and low kinesiophobia according to kinesiophobia levels; in patients with high kinesiophobia, all clinical parameters were negatively affected (p<0,05). Result: both OP and OPN can cause kinesiophobia in postmenopausal women. In postmenopausal women with OP and OPN, increased fear of falling, deteriorated psychological condition, low quality of life and decreased self-sufficiency perception, extended menopausal period appears to be associated with higher levels of kinesiophobia. Since physical activity is necessary for bone health, postmenopausal women with OP and OPN should be advised about the importance of overcoming kinesiophobia.

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türk Osteoporoz Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 98
Atıf : 13
2023 Impact/Etki : 0.028
Türk Osteoporoz Dergisi