Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 26
Habitat Terimi ve Türevlerinin 22. ve 21. Ulusal Biyoloji Kongrelerinde Kullanımının Değerlendirilmesi
2016
Dergi:  
Avrasya Terim Dergisi
Yazar:  
Özet:

            Habitat terimi yaygın olarak canlı bilimlerinde kullanılmaktadır. Gelenekselleşen Ulusal Biyoloji Kongrelerinin özet kitapları habitat teriminin Türkçede kullanımının belirlenmesi için değerli kaynaklardır. Çalışmada 21. ve 22. Ulusal Biyoloji Kongreleri’nde sunulan 2955 bildirinin yapılandırılmış özetleri kullanılmıştır. Bu özetlerde habitat terimi ve türevleri belirlenmiş, dökümü yapılmış ve değerlendirilmiştir. 22. Ulusal Biyoloji Kongresi’nde habitat terimi ve türevleri 133 bildiride 280 defa, diğer Kongrede ise 120 bildiride 242 defa kullanılmıştır. Habitat teriminin en yaygın kullanım şekli habitat olup, her iki kongrede toplam 153 defa kullanıldığı belirlenmiştir. Habitat ve türevlerinde İngilizce okunuşların tercih edildiği görülmektedir. Bazı sözcüklerin eş anlamlılarının terimlerde kullanıldığı belirlenmiştir. Örneğin; farklı, çeşitli, değişik sözcükleri eş anlamlı kullanılmıştır. Habitatların isimlendirilmesinde kullanılan ekler; -ak, -cul(-cıl), -(u)l, -lık, -lu(-li), -sal, -su, ve yalın şeklindedir. Bunlardan özellikle -cul(cil) ekinin anlamına uygun olarak kullanılmadığı belirlenmiştir. Dolayısıyla kayacıl habitat tipi, tuzcul habitat tipi, sucul habitatlar gibi terimler yerine bu çalışmamızda kaya habitat tipi, tuz (veya tuzlu) habitat tipi, su habitatları terimleri önerilmektedir. Bir başka öneri ise otsu habitatı yerine otluk habitatı veya otlak habitatı teriminin kullanılmasıdır. Epifitik habitat (1), epifitik mikrohabitat (2), epilitik mikrohabitat (4), epipelik mikrohabitat (4) gibi terimlerinin kolay anlaşılabilmesi ve yanlış anlamaları önlemek için Türkçeleştirilmesi hem de habitat isimlendirilmesinin düzeltilmesi gerekmektedir. Örneğin Epipelik: Suların dip kısımlarında çamurlar üzerinde yaşayan anlamında kullanıldığından, epipelik mikrohabitat terimi yerine çamur habitatı tercih edilebilir. Bu kullanım habitata vurgu yapmaktadır. Habitat terimi ve türevlerinde bazı sözcüklerin terim olup olmadığı tartışma konusu olduğundan bu tür sözcükler terimsiler olarak isimlendirilmiştir. Bu şekilde kullanılan başlıca örnekler; çeşitli habitatlar veya farklı habitatlar gibi gerçek terimsiler olduğu gibi, konunun yanlış, eksik veya yetersiz anlamadan kaynaklanan yanıltıcı terimsilerin kullanımları da bulunmaktadır. Örneğin; habitat çevresi, habitat ortamı, keşfedilmemiş habitatlar, kirlenmiş habitatlar ve habitatın ekolojik özellikleri verilebilir. Habitat terimi ve türevlerinin kavramsal tartışmalara konu edilmesi ve çalışmaların devam ettirilmesi konunun anlaşılmasına yardımcı olacağı gibi, konunun aktarılmasına da yeri doldurulamaz katkılar sağlayacaktır.  Anahtar Kelimeler; Ulusal Biyoloji Kongreleri, Bilimsel Bilgi, Habitat, Terim

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Avrasya Terim Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 145
Atıf : 640
2023 Impact/Etki : 0.357
Avrasya Terim Dergisi