Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 7
 İndirme 7
Anne Vücut Ağırlığının Yenidoğan Üzerine Etkisi Var mı?
2019
Dergi:  
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmanın amacı, gebelik öncesi vücut kitle indeksi (VKİ) ile gebelik boyunca ağırlık artışının doğum şekli, bebeğin demografik özellikleri ve hastaneye yatış oranı üzerine etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntemler: Dört aylık dönemde 36. gebelik haftasının üzerinde ve tekil doğum yapan kadınlar çalışmaya dahil edildi. Gebeler, gebelik öncesi VKİ’ye göre ‘zayıf’ (18.5 kg/m2’nin altında), ‘normal’ (18.5–24.9 kg/m2), ‘fazla kilolu’ (25–29.9 kg/m2) ve ‘obez’ (30 kg/m2 ve üzeri) olarak gruplandırıldı. Gebelere ait demografik özellikler, gebelik öncesi VKİ, gebelik boyunca ağırlık artışı, doğum şekli, bebeğe ait demografik özellikler ve hastaneye yatış oranı değerlendirildi. Bulgular: Gebelik öncesi VKİ’ye göre, çalışmaya alınan 177 gebenin %7’si (n=12) ‘zayıf’, %72’si (n=128) ‘normal’, %15’i (n=27) ‘fazla kilolu’ ve %6’sı (n=10) ‘obez’ olarak gruplandırıldı. Gruplar arasında, gebe yaşları farklı (p=0.001), antenatal sorunlar (gestasyonel diyabet ve hipertansiyon) sıklığı benzerdi (p=0.39). Gruplardaki gebelerin çoğu lise veya üniversite mezunuydu. Gruplar arasında gebelik boyunca ağırlık artışı farklı (p=0.009), VKİ’nde değişiklik oranları benzerdi (p=0.2). Gebelik öncesi VKİ’ye göre gruplar arasında doğum şekli ve bebeklerin demografik özellikleri benzer (p>0.05), bebeklerinin hastaneye yatış oranı farklıydı (p=0.032), ‘fazla kilolu’ gruptaki gebelerden bebeklerde hastaneye yatış oranı en yüksekti (%30). Gebelik boyunca VKİ’deki değişiklikler, bebeğin demografik özellikleri ve hastaneye yatış oranını etkilememişti, ancak yüksek ve çok yüksek düzeyde VKİ artışı olan gebelerde sezaryen oranı daha fazlaydı (p=0.015). Sonuç: Gebelik öncesi VKİ’nin ve gebelik boyunca VKİ değişikliklerinin, doğum şekli ve bebeğin hastaneye yatış oranını etkilediği saptanmıştır. Uygun vücut ağırlığı ile gebeliğe planlı başlamak, gebelik boyunca dengeli ağırlık artışı, anne ve yenidoğan sağlığı açısından önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Does the mother’s body weight affect the newborn?
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of the study is to study the effects of pregnancy body mass index (VMI) and weight gain during pregnancy on the birth form, the demographic characteristics of the baby and the rate of hospitalization. In the four-month period, women over the 36th week of pregnancy and single-born were included in the study. Pregnancies were grouped as ‘weak’ (18.5 kg/m2 below), ‘normal’ (18.5-24.9 kg/m2), ‘overweight’ (25-29.9 kg/m2) and ‘obese’ (30 kg/m2 and above). The demographic characteristics of pregnancies, pre-gravity VKI, weight gain during pregnancy, birth form, demographic characteristics of the baby and the rate of hospitalization were assessed. Results: According to Pregnancy VKI, 7% of the 177 data taken to study (n=12) were ‘weak’, 72% (n=128) ‘normal’, 15% (n=27) ‘excess weight’ and 6% (n=10) ‘obesity’. Between the groups, pregnancy ages were different (p=0.001), the frequency of antenatal problems (gestational diabetes and hypertension) was similar (p=0.39). Most of the pregnancies in the groups were high school or university graduates. Between groups the weight gain during pregnancy was different (p=0.009), the variation rates in the VKI were similar (p=0.2). According to Pregnancy VKI, the birth form and demographic characteristics of infants between groups were similar (p>0.05), the infants' hospitalization rate was different (p=0.032), the infants' hospitalization rate from pregnancies in the 'overweight' group was high (30%). During pregnancy, the changes in the VKI did not affect the demographic characteristics of the baby and the hospitalization rate, but in pregnancies with high and very high levels of VKI increases, the rate of cesarine was higher (p=0.015). The result: Pregnancy VKI and during pregnancy VKI changes have been found to affect the form of birth and the rate of hospitalization of the baby. Planned start of pregnancy with proper body weight, balanced weight gain during pregnancy, is important for the mother and newborn’s health.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.066
Atıf : 889
2023 Impact/Etki : 0.012
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi