Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 4
Kistik Fibrozisli Çocuğun Bakımda Hemşiresinin Rolü
2019
Dergi:  
Pediatric Practice and Research
Yazar:  
Özet:

Kistik fibrozis (KF), otozomal resesif geçişli, ekzokrin salgı bezlerinde fonksiyon bozukluğu ile karakterize, birçok sistemi tutan kronik bir hastalıktır. KF'de beklenen yaşam süresinin uzatılması ve hastalığın iyi prognoz göstermesinde multidisipliner bakım yaklaşımlarının tercih edilmesi önemli bir faktördür. KF’te hemşirelik bakımının amacı; çocuğun solunum fonksiyonlarının artırılması ve korunması, optimal düzeyde beslenmenin sağlanması, çocuğun yaşına uygun büyüme gelişmesinin sağlanması ve ebeveynlerin psikososyal açıdan desteklenmesidir. KF’nin yaşamı tehdit eden bir hastalık olması, sık hastaneye yatışlar, morbite riskinin yüksekliği, yaşanılan ekonomik ve sosyal sorunlar açısından çocuk hemşireleri ailenin yaşadığı sorunların farkında olmalı ve danışmanlık hizmeti vererek aileleri desteklemelidirler. Hemşirelik girişimleri ile desteklenen KFli çocukların mortalite ve morbidite oranları üzerine olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir. KF'li çocuk ve ebeveynlerine yönelik uygulanan planlı hastalık yönetimi eğitim girişimi ve aile güçlendirme programları, ebeveynlerin hastalık yönetimi becerisini artırmaktadır. Ebeveynlerin hastalık yönetimine ilişkin bilgi düzeylerinin artırılması, sorularının yanıtlanması ve ebeveynlerin kararlara katılımının sağlanması KF’li çocukların yaşam kalitelerini ve sürelerini artırıcı etkisi vardır. Hasta ve ebeveynin var olan potansiyellerinin geliştirilmesi ve yasal haklarının korunması çocuk hemşirelerinin savunucu rolllerinden bir tanesidir. Hemşirelerin KF’de bakıma ilişkin deneyimlerini ebeveynler ile paylaşmaları bakım kalitesinin geliştirilmesinde ve ebeveynin yaşadığı psikososyal sorunların azaltılmasında etkili bir girişimdir. KF’li adölesanlar ve ebeveynlerin bakım ihtiyaçlarının belirlenmesi ve hastalığın günlük yaşama adaptasyonunun sağlanmasında hemşirelik eğitimi önemli bir role sahiptir.

Anahtar Kelimeler:

The role of the nurse in the care of a child with fibrosis
2019
Yazar:  
Özet:

Cystic fibrosis (KF) is a chronic disease that holds many systems, characterized by transitional autosomal resessive, disfunctional disorder in the exocrine glands. The prolongation of the expected lifetime in KF and the good prognosis of the disease is an important factor in the preference of multidisciplinary care approaches. The purpose of nursing in KF is to enhance and maintain the child’s respiratory functions, to provide optimal nutrition, to ensure the child’s age-friendly growth development and to support parents from a psychosocial point of view. As KF is a life-threatening disease, frequent hospitalization, the high risk of morbidity, the economic and social problems experienced, children's nurses should be aware of the problems that the family is experiencing and support their families by providing consultancy services. KFli, supported by nursing initiatives, shows that children have a positive impact on mortality and morbidity rates. Planned disease management training initiatives and family strengthening programs implemented to KF’s children and parents enhance the parents’ disease management skills. Increasing the level of knowledge of parents about disease management, answering questions and ensuring the participation of parents in decision-making has an improved effect on the quality of life and duration of children with KF. The development of the patient and the parent’s existing potential and the protection of their legal rights is one of the defensive roles of child nurses. The sharing of nurses with their parents of their care experience in KF is an effective initiative in improving the quality of care and reducing the psychosocial problems the parents experience. Nursing education plays an important role in determining the care needs of KF and parents and ensuring the adaptation of the disease to the daily life.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Pediatric Practice and Research

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 295
Atıf : 95
Pediatric Practice and Research