Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
Gebelerde 50 gr Oral Glukoz Tolerans Test Sonuçları ile Vücut Kitle İndeksinin Karşılaştırılması
2017
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Vücut kitle indeksi ile Gestasyonel Diabetes Mellitus arasında doğrudan ilişki olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Bizim bu çalışmamızda amacımız 24-28 hafta gebeliği olan olgularımızın vücut kitle indeksleri ile 50 gram OGTT sonuçlarını karşılaştırmak ve vücut kitle indeksine göre zayıf, normal kilolu, fazla kilolu, obez ve morbid obez olarak sınıflandırdığımız gruplar arasındaki OGTT sonuçlarını değerlendirmektir.   Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 24-28 hafta gebeliği olan 200 hasta alındı. Hastalarımızın boy ve kilo ölçümleri yapıldı. Vücut Kitle İndeksleri hesaplanarak zayıf, normal, fazla kilolu,  obez ve morbid obez olarak gruplara ayrıldı. 50 gram glukoz oral yoldan günün herhangi bir saatinde hastanın açlığı gözetilmeden uygulandı. vücut kitle indeksi ile 50 gram OGTT sonuçları karşılaştırıldı.   Bulgular: OGTT sonrası glukoz değeri 140 mg/dl ve üzerinde olan grupta,  glukoz değeri 140 mg/dl’den düşük olan gruba göre, vücut kitle indeksi düzeyinin 30 kg/m2 ve daha yüksek olanların oranı istatistiksel olarak daha yüksek bulundu(p=0,048). Vücut kitle indeksi düzeyinin 25 kg/m2' den düşük olanların oranı,  50 gr OGTT sonucunda glukoz değeri 140 mg/dl’den düşük olan grupta, OGTT deki glukoz değeri 140 mg/dl ve üzerinde olan gruba göre istatistiksel olarak daha yüksek bulundu(p=0,015). OGTT değeri 140 mg/dl’den düşük olan grup ile  OGTT değeri 140 mg/dl ve üzerinde olan grup arasında, vücut kitle indeksi 25-29,9 arasında olanların oranı istatistiksel olarak benzer bulundu (p=0,581).   Sonuç: Obezite, GDM için ciddi bir risk faktörüdür. Vücut kitle indeksi 30 kg/m2 ve üstünde olan gebeler ilk antepartum vizitte diabet açısından taranmalı eğer herhangi patolojik bir duruma rastlanılmazsa, 50 gram OGTT 24-28. gebelik haftalarında tekrarlanılmalıdır. Bu hastaların antenatal kontrolleri daha sık yapılmalı ve mümkünse endokrinolog, diyetisyen ve kadın doğum uzmanından oluşan sabit bir ekipçe sürdürülmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 436
Atıf : 182
2023 Impact/Etki : 0.005
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi