Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 2
Dermatoloji Kliniği Alerji Ünitesinde Yapılan Deri Prick Testi Sonuçları
2020
Dergi:  
Konuralp Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Deri prick testi (DPT) başlıca atopik dermatit (AD), kronik ürtiker (KÜ), alerjik astma (AA), ve alerjik rinit (AR) gibi hastalıkların tanı ve takibinde kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Dermatoloji Kliniği Alerji Ünitesi (DKAÜ)'nde yapılan DPT sonuçlarının geriye dönük olarak incelenerek, endikasyonları ve pozitiflik oranlarının araştırılmasıdır. Yöntem: DKAÜ arşivi kullanılarak 2014-2016 yıllarında yapılan DPT sonuçları incelenmiştir. DPT sonuçları, her hasta için ayrıca arşivlenen DPT formları okunarak yapılmıştır. Bulgular: DKAÜ'nde 2014-2016 yılları arasında 1916 hastaya DPT yapılmıştır. Bu hastaların 941'inde AA, 133'ünde AR, 842'sinde dermatolojik hastalık olduğu görülmüştür. En az bir ve birden fazla alerjen madde ile DPT pozitiflik oranı, sırasıyla AA, AR ve dermatolojik hastalıklarda %92.1, %71.4 ve %50 olarak saptanmıştır. Dermatolojik hastalıklar incelendiğinde, 69 kronik ürtiker (KÜ), 55 atopik dermatit (AD) hastası haricinde, geriye kalan 718 hastada, başlıca dermatit, idiopatik generalize pruritus (İGP) olmak üzere farklı dermatolojik hastalıkların olduğu görülmüştür. DPT pozitifliği KÜ’de %55.1, AD’te %52.7 ve diğer dermatolojik hastalıklarda %48.6 olarak saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre DPT pozitiflik oranı, AR ve AA hastalarında hem KÜ ve AD hem de diğer dermatolojik hastalıklara göre daha yüksektir. Bunun nedeni, KÜ ve AD etyopatogenezinde tip 1 aşırı duyarlılık reaksiyonlarının rolünün daha az olması ve/veya farklı dermatolojik tanılarla yönlendirilen hastalarda doğru olmayan DPT endikasyonları olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Dermatology Clinic Allergy Unit's Skin Prick Test Results
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: The skin prick test (DPT) is mainly used in the diagnosis and tracking of diseases such as atopic dermatitis (AD), chronic urethritis (CU), allergic asthma (AA), and allergic rinitis (AR). The purpose of this study is to investigate the indications and positive rates of the DPT results performed in the Dermatology Clinic Allergy Unit (DKAU) by reverse examination. Method: The results of the DPT in 2014-2016 were studied using the DKAU archive. The DPT results are made by reading the DPT forms that are also archived for each patient. Results: in the DKAU between 2014-2016 years, 1916 patients were given DPT. 941 of these patients were diagnosed with AA, 133 with AR, and 842 with dermatological disease. The DPT positive rate with at least one and more allergic substances was identified in AA, AR and dermatological diseases, respectively, at 92.1, 71.4 and 50%. When dermatological diseases were studied, 69 patients with chronic urethritis (CU), 55 with atopic dermatitis (AD), the remaining 718 patients had different dermatological diseases, including main dermatitis, idiopathic generalized pruritus (IPP). The DPT positive rate was 55.1 per cent in CY, 52.7 per cent in AD and 48.6 per cent in other dermatological diseases. The result: According to the results of this study, the DPT positive rate is higher in both AR and AA patients, compared to CU and AD and other dermatological diseases. This may be due to the fewer role of type 1 hypersensitivity reactions in CU and AD etiopathogenesis and/or incorrect DPT indications in patients guided by different dermatological diagnoses.

Anahtar Kelimeler:

Results Of Skin Prick Tests In Dermatology Outpatient Allergy Unit
2020
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Konuralp Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 769
Atıf : 1.211
2023 Impact/Etki : 0.006
Konuralp Tıp Dergisi