Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
Overutilization of proton pump inhibitors and H2 receptor antagonists in hospitalized medical patients
2017
Dergi:  
Cumhuriyet Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Hastanede yatmakta olan hastalarda proton pompa inhibitörleri (PPİ) ve histamine-2 reseptör antagonistlerinin (H2RA) kullanılma sıklığı ve tercihine ilişkin veriler yoktur. İç Hastalıkları servislerinde sık olarak kullanılan PPİ ve H2RA kullanım sıklıklarını belirlemektir.  Yöntem: Retrospektif olarak, 1 Ocak ve 31 Aralık 2010 tarihleri arasında bir üçüncü basamak üniversite hastanesinin İç Hastalıkları servislerinde ve yoğun bakım ünitelerinde (YBÜ) yatırılan hastaların tıbbi kayıtları incelendi; herhangi bir PPİ veya H2RA kullanımı olan olguların dörtte biri rastgele olacak şekilde seçildi. Bulgular: 2010 yılında, İç Hastalıkları servislerinde yatırılan toplam 4730 hastanın yarısı bir H2RA veya PPİ kullanmıştı. Bunların içinden 556 (%25.5) olgu incelendi. Olguların büyük çoğunluğu (%76) PPİ kullanmaktaydı. Servislerde, PPİ olguların %90.3’ünde kullanılırken, YBÜ’de olguların %74.8’i H2RA kullanmaktaydı (p<0.001). YBÜ’den servislere transfer edilen olguların %61’inde (58/95), herhangi özel bir neden olmadan, H2RA kesilerek PPİ kullanımına geçildiği görüldü. Hastaneye yatmadan önce olguların %8’i PPİ ve %5’i bir H2RA kullanırken, taburculuk sırasında %79 PPİ ve %21 H2RA olacak şekilde kullanım anlamlı şekilde artmıştı (p<0.001). Sonuç: Hastanede yatmakta olan hastalarda ve taburcu edilirken verilen reçetelerde yüksek oranda asit baskılayıcı tedavi kullanılmaktadır. Bu ilaçların akılcı şekilde kullanılma durumlarını değerlendirmek için ileri araştırmalara ihtiyaç vardır.  

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Cumhuriyet Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.135
Atıf : 1.207
2023 Impact/Etki : 0.008
Quarter
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Q4
206/222

Cumhuriyet Tıp Dergisi