Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 7
 İndirme 2
BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİNDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN TÜKENMİŞLİK DÜZEYİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ
2008
Dergi:  
Journal of Nursology
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin tükenmişlik düzeylerini ve etkileyen faktörleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Bir üniversite hastanesinde çalışan 148 hemşire örnekleme alınmıştır. Araştırmada kişisel bilgi formu, stresörleri belirlemeye yönelik bir form ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ) kullanılmıştır. Hemşirelerinçok stresör olarak gördüğü durumların; çalışan sayısının yetersiz olması, çalışma hayatının sosyal hayatı olumsuz etkilemesi, ödüllendirmenin yetersiz olması, öfkeli ve sürekli istekte bulunan hastaya yaklaşımda zorlanma olduğu belirlenmiştir. Demografik değişkenlere göre hemşirelerin yaş, medeni durumun tükenmişliği etkilemediği, eğitim düzeyi yükseldikçe duygusal tükenmenin azaldığı, çalışma yılı arttıkça duygusal tükenmenin arttığı, kişisel başarının azaldığı, ayda ortalama 5-7 arası nöbet tutanların daha fazla duygusal tükenme yaşadığı, sözleşmeli hemşirelerin kadrolulara göre daha az duygusal tükenme yaşadığı ve kişisel başarılarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırmadan sonuçlarına göre hemşire sayısını artıracak önlemler alınması, hemşirelere uygun ödüllendirmenin sağlanması, hastalarla başedebilmelerini güçlendirecek eğitimlerin düzenlenmesi, tükenmişlik düzeylerinin ve nedenlerinin tanılanması, başetme ve sosyal destek gruplarının düzenlenmesi önerildi.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Journal of Nursology

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.022
Atıf : 10.875
2023 Impact/Etki : 0.11
Journal of Nursology