Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 61
 İndirme 29
X ve Y Kuşağı Tüketicilerin Nomofobik Eğilimlerinin Çevrimiçi Alışveriş Bağımlılığı ile Olan İlişkisinin Belirlenmesi
2020
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Değişim, günlük yaşantımızda en çok karşılaştığımız kavramların başında yer almaktadır. Dünyamız büyük değişim süreçlerinden geçmiştir. Son yıllarda dünyayı değiştiren en güncel teknolojik unsur hiç şüphesiz internettir. Öyle ki, başlangıçta askeri/savunma haberleşme sistemi olarak düşünülen internet, gelişim yolculuğu içerisinde önce kendisi bir değişim yaşamış ve sirayet ettiği her alanı değiştirip dönüştürmüştür. Çağımızın hakim teknolojisi olan internet, bireylerin satın alma aksiyonunu sanal platformlara taşımıştır. İnternet teknolojisi ile entegre olan cep telefonları, günlük yaşamımızın vazgeçilmezi haline gelmiştir. Teknoloji, bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmaktadır ancak ilerleyen teknoloji beraberinde bağımlılıkları da getirmiştir. Akıllı telefon bağımlılığının beraberinde getirmiş olduğu bu olumsuz duruma verilen isim nomofobi olmuştur. Bu çalışmanın amacı, X,Y,Z kuşağı tüketicilerin nomofobik eğilimlerinin çevrimiçi alışveriş bağımlılığı ile olan ilişkisinin belirlenmesidir. Literatürde ayrı ayrı nomofobi ve çevrimiçi alışveriş bağımlılığı ile ilgili araştırmalar yapılmıştır. Bu çalışma, Tüketicilerin cep telefonsuzluk korkusu ile çevrimiçi satın alma kararı arasındaki ilişkinin ilk kez çalışılması yönüyle literatürde özgün değer taşımaktadır. Araştırmanın çalışma evrenini X,Y,Z kuşağı tüketiciler oluşturmuştur. Çalışmanın alan araştırması 403 tüketici ile gerçekleştirilmiş ve yüz yüze anket metodu uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini belirlemek için basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Anket formu ile toplanan veriler SPSS.22 istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. Çalışmaya katılan bireyler Nomofobi Ölçeği kullanılarak nomofobik eğilimlerine göre kategorize edilmiştir. Katılımcıların %24,6’sı hafif düzeyde, %66’sı orta düzeyde ve %7,9’luk bölümü ise aşırı düzeyde cep telefonu bağımlısı olarak belirlenmiştir. Tüketicilerin Nomofobik eğilimleri ile satın alma kararları arasında ilişkiye dair kurulan hipotezlerde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Identification of the relationship between the Nomofobic trends of X and Y generations of consumers with online shopping addiction
2020
Yazar:  
Özet:

Change is the first of the concepts we see most in our daily lives. Our world has passed through a great process of change. The latest technology that has changed the world in recent years is the Internet. So that the internet, which was initially considered a military/defence communication system, has first experienced a change in its development journey and has transformed and transformed every field in which it is concerned. The internet, the dominant technology of our time, has moved the purchasing action of individuals to virtual platforms. Mobile phones, integrated with Internet technology, have become an indispensable part of our everyday life. Technology facilitates people’s lives, but advanced technology has also brought dependencies. This negative condition that the smartphone addiction brought with it was named nomofobia. The aim of this study is to determine the relationship between the nomofobic trends of X, Y, Z generations of consumers with online shopping addiction. In literature, research has been carried out on distinct nomofobia and online shopping addiction. This study brings original value in literature in the direction of the first study of the relationship between consumers' fear of mobile phone and online purchase decision. The study universe was created by X, Y, Z generations of consumers. The field research of the study was conducted with 403 consumers and the face-to-face survey method was applied. A simple random sampling method has been used to determine the sampling of the research. The data collected by the survey form was analyzed by the SPSS.22 statistical package program. Individuals involved in the study were categorized according to their nomofobic trends using the Nomofobia Scale. 24.6 per cent of participants were low-level, 66 per cent middle-level and 7.9 per cent over-level cell phone addicts. In the hypotheses established about the relationship between consumers' Nomofobic trends and purchasing decisions, meaningful relationships have been identified.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 918
Turkish Studies Social Sciences