Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 44
 İndirme 9
Arhavi Kazasında İskân ve Nüfus: (1583-1681/1682)
2021
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları (HÜTAD)
Yazar:  
Özet:

Fetihlerle üç kıtaya yayılmış olan Osmanlı Devleti bu geniş coğrafyayı iyi yönetebilmek, dolayısıyla, hâkimiyetini pekiştirmek amacıyla politikalar belirlemiştir. Bu politikanın temelini ekonomik gereksinimleri karşılayabilmek amacıyla sayımlar tertip etmek oluşturmaktadır. Bu sayede, Osmanlı Devleti’nin iktisadi varlıkları belirlenmekte ve gerekli planlamalar yapılmaktadır. Osmanlı Devleti’nin nakdi ve ayni servetinin belirlendiği defterler dönemsel olarak mufassal tahrir, muhasebe-icmal, avârız, cizye ve temettuat defterleridir. Sayımlar esnasında düzenlenen bu defterler güncel tarih çalışmalarında nüfus ve iskânla ilgili çok önemli veriler içermektedirler. Bu çalışmada, söz konusu verilerden hareketle Arhavi kazasının 1583-1681/1682 yılları arasındaki nüfusu, yerleşim durumu ve yerleşim yerlerindeki sürekliliğini belirlemek amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Arhavi’nin 1583 yılı idari statüsü ve tahmini nüfusu ile 1681/1682 tarihli Avârız defterinden elde edilen veriler mukayese edilmiştir. Bu mukayese sonucunda elde edilen nüfus verileri mühimme kayıtları ile birlikte değerlendirildiğinde Osmanlı’nın Avrupa’da ve Kafkasya’da devam eden savaşların yanında Celali isyanları ile de uğraştığı anlaşılmaktadır. Bunun sonucunda Fındıklı, Arhavi, Hopa ve Gonio kazalarının olduğu bölgede 1583 ile 1681/1682 yıllarına ilişkin kayıtlarda nahiyelerdeki nefs ve köylerin büyük bir kısmında nüfus ve statü olarak değişiklikler yaşandığı görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Iscan and Population in the Arhavi Accident: (1583-1681/1682)
2021
Yazar:  
Özet:

The Ottoman State, which has spread to three continents with the fetishes, has set policies to manage this wide geography well, and therefore strengthen its sovereignty. The foundation of this policy is to build calculations in order to meet economic needs. Thus, the economic assets of the Ottoman State are determined and necessary plans are made. The records in which the cash and equal wealth of the Ottoman State is determined are periodically mufassal tahrir, accounting-icmal, avariz, cizye and temettuat records. These records, which are held during the calculations, contain very important data on the population and population in the current history studies. In this study, the aim is to determine the population, settlement status and continuity of the Arhavi incident between 1583-1681/1682. For this purpose, the administrative status and estimated population of Arhavi in 1583 were compared with the data obtained from the Revenue of 1681/1682. When the population data obtained as a result of this comparison is assessed along with the missile records, it is clear that the Ottoman, along with the continuing wars in Europe and in the Caucasus, also dealt with the Celali rebellions. As a result, in the area where Fındıklı, Arhavi, Hopa and Gonio accidents were recorded between 1583 and 1681/1682, there were changes in the population and status in the majority of the nations and villages.

Anahtar Kelimeler:

An Evaluation On Settlement and Population Of Arhavi (1583-1681/1682)
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları (HÜTAD)

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 366
Atıf : 1.150
2023 Impact/Etki : 0.093
Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları (HÜTAD)