Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma amaçları ışığında Türkiye Cumhuriyeti kadının güçlenmesi eylem planı 2018-2023
2023
Dergi:  
Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bugünün küresel kuruluşları, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir geleceğin oluşturulması kapsamında elindeki insan kaynakları gücünü düzenlemek için çabalamaktadır. Bu düzenleme açısından toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanarak kadınların işgücüne aktif olarak katılımı büyük önem taşımaktadır. Birleşmiş Milletler (BM), öncü bir örnek olarak, mevcut ve gelecekteki sorunların çözümüne katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. BM'nin bu çabalardaki temel referansı, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları olarak adlandırılan geniş çerçevedir. Bu çerçevenin 5’inci maddesi ise “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”dir. Türkiye’de 2015 yılında Birleşmiş Milletler'in öncülük ettiği bu adımı resmi olarak benimsemiştir. Bu taahhüdüne istinaden 'Kadının Güçlenmesi Eylem Planı (2018-2023) devreye sokmuştur. Çalışmanın amacı BM Sürdürülebilirlik Amaçları kapsamında oluşturulan kodların 2018-2023 Kadının Güçlenmesi Eylem Planında geçen faaliyetler ile ilişkisini tespit etmektir. Bu kapsamda olgubilim araştırması ile içerik analizi yöntemi uygulanmıştır. 2018-2023 Kadının Güçlenmesi Eylem Planında eğitim, ekonomi, karar alma mekanizmalarına katılım, sağlık ve medyadır. Çalışmada kullanılan kodlar nitelikli eğitim, cinsiyet eşitliği, eşitsizliklerin azaltılması, insana yakışır iş, güçlü kurumlar, ekonomik büyüme, sürdürülebilir şehir-topluluk, barış ve adalet olarak belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda nitelikli eğitim, cinsiyet eşitliği ve eşitsizlikleri azaltma, güçlü kurumlar ve adalet kodlarının 2018-2023 Kadının Güçlenmesi Eylem Planında geçen faaliyetler ile ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmanın sonucunda bu alanda devlet, kurum ve işletmelere yapılması gerekenler konusunda önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Women's Empowerment Action Plan Of The Republic Of Turkey In The Light Of The United Nations Sustainable Development Goals 2018-2023
2023
Yazar:  
Özet:

Today's global organizations are striving to organize their human resources in order to create a sustainable and inclusive future. Ensuring gender equality and the active participation of women in the workforce are of great importance in this arrangement. The United Nations (UN), as a leading example, aims to contribute to solving current and future problems. The UN's main reference in these efforts is the broad framework called the 2030 Sustainable Development Goals. Article 5 of this framework is "Gender Equality". In 2015, Turkey officially adopted this step pioneered by the United Nations. Based on this commitment, the 'Women's Empowerment Action Plan (2018-2023) was put into effect. The aim of the study is to determine the relationship between the codes created within the scope of the UN Sustainability Goals and the activities in the 2018-2023 Women's Empowerment Action Plan. In this context, content analysis method was applied with phenomenology research. The 2018-2023 Women's Empowerment Action Plan includes education, economy, participation in decision-making mechanisms, health and media. The codes used in the study were determined as qualified education, gender equality, reducing inequalities, decent work, strong institutions, economic growth, sustainable city-community, peace and justice. As a result of the study, it was determined that the codes of qualified education, gender equality and reducing inequalities, strong institutions and justice are related to the activities in the 2018-2023 Women's Empowerment Action Plan. In addition, as a result of the study, recommendations were made to the government, institutions and businesses on what needs to be done in this field.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Güzel Sanatlar; Filoloji

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 188
Atıf : 145
2023 Impact/Etki : 0.257
Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi