Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 37
 İndirme 1
 Sesli Dinleme 2
ACİL SERVİS PERSONELİNE GÖRE ŞİDDETİN NEDENLERİ
2020
Dergi:  
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada acil serviste çalışan sağlık personelinin uğradığı şiddet türleri ve şiddetin nedenleri ele alınmıştır. Temel amaç, şiddetin nedenleri ve türlerini ortaya koymak ve bu konuda alınması gereken koruyucu ve önleyici tedbirler konusunda farkındalığı arttırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma betimsel tarama modelini esas alan bir çalışmadır. Bu araştırmanın çalışma grubu, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığına bağlı hastanenin acil servisinde çalışan tüm sağlık personeli (Doktor, hemşire, acil tıp teknisyenleri, gibi sağlık hizmetleri sınıfı, idari hizmetler olan güvenlik, bilgi işlem gibi)’ndan oluşmaktadır. Acil serviste çalışan 121 sağlık personeli çalışmaya katılmayı kabul etmiştir. Bulgular: Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, sağlık personeline şiddet uygulayanlar sıralamasında %64 oran ile hasta yakınları ilk sırada, %33,3 oran ile hastalar ikinci sırada yer almıştır. Acil serviste şiddetfazla 24:00–08:00 saatleri arasındaki vardiyada (%40) uygulanmakta, personelin %52,1 daha önce şiddete maruz kalmış, kaldıkları şiddet türü sıralamasında %52 ile sözel şiddet ilk sırada, fiziksel şiddet ikinci sırada, duygusal şiddet üçüncü sırada ve son sırada ise cinsel taciz yer almaktadır. Sonuç: Acil servis personeline göre, acil servislerde şiddetin ortaya çıkmasındaetkili nedenler; hastaların sabırsız olması, hasta ve sağlık çalışanları arasında etkili iletişim kurulamaması, bekleme sürelerinin uzun olması ve personel sayısının eksiliğiönemli faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Reasons for Emergency Service
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study discussed the types of violence and causes of violence in the emergency service staff. The main objective is to identify the causes and types of violence and to raise awareness of the protective and preventive measures to be taken in this regard. Tool and Method: This research is a study based on the visual scan model. The work group of this research consists of all health staff working in the emergency service of the hospital associated with the Faculty of Medicine of the University of Istanbul (Doctors, Nurses, Emergency Medical Technicians, Health Services Class, administrative services, security, information processing, etc.). 121 medical staff in the emergency service agreed to participate in the work. Results: According to the results of the study, patients were ranked first in the ranking of people who violated healthcare staff with 64% of patients' relatives, with 33.3% of patients in the second place. In the emergency service, violence is applied between 24:00 and 08:00 hours (40%), 52.1% of staff have previously been exposed to violence, 52% in their remaining type of violence ranked first, physical violence ranked second, emotional violence ranked third and sexual harassment ranked last. The result: According to the emergency staff, the effective causes of violence in emergency services; patient intolerance, failure to establish effective communication between the patient and health workers, long waiting periods and the lack of staff are factors.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 695
Atıf : 874
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi