Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 26
 İndirme 2
Elazığ i̇linde hastane çalışanları ve sağlık yüksekokulu öğrencilerinde Toxoplasma gondii yaygınlığının Elisa yöntemi ile belirlenmesi
2018
Dergi:  
Eurasian Journal of Veterinary Sciences
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırmada Elazığ merkez ve ilçelerinde bulunan beş farklı hastanede çalışan doktor, hemşire ve aşçılar ile stajyer öğrencilerinden oluşan gönüllü grubu arasında toxoplasmosisin varlığı ve yaygınlığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Her biri 25'er kişiden oluşan doktor, hemşire, aşçı ve öğrencilerden toplanan 100 kan örneği anti-T. gondii IgM ve IgG antikorlarının varlığı yönünden ELISA ile incelenmiştir. Bulgular: Örneklerin 26'sında IgG, 14'ünde ise IgM pozitif bulunmuştur. En yüksek IgG seropozitifliği hemşirelerde (%68) görülmüş, bunu aşçılar (%32) ve doktorlar (%8) izlemiş, stajyer öğrencilerde pozitiflik saptanmamıştır. IgM seropozitifliğinin ise doktor ve öğrenciler (%20) ile aşçı ve hemşireler (%8) şeklinde sıralandığı görülmüştür. Bu meslek gruplarında çiğ et yeme alışkanlığı bulunan ve bulunmayanlarda sırası ile %31.2 ve %23.5 IgG pozitiflik saptanmış, bu oranların kedi besleme alışkanlığı bulunan ve bulunmayanlarda ise %28.3 ve %22.5 olduğu belirlenmiştir. T.gondii'ye karşı 18-25 yaş arası 27 kişiden 1'i, 26-30 yaş arası 23 kişinin 11'i, 31 yaş ve üzeri 50 kişinin 14'ü IgG pozitif bulunmuştur. Öneriler: Bu araştırmada sağlık çalışanlarından özellikle hemşirelerde T.gondii pozitifliğinin daha yüksek olduğu belirlenmiş ve çiğ et tüketimi ile kedi besleme alışkanlığına sahip gruplarda daha yüksek oranlarda seropozitiflik saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Determination of the prevalence of Toxoplasma gondii in hospitals and medical college students by the Elisa method
2018
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study aims to determine the presence and prevalence of toxoplasmosis among the volunteer group of doctors, nurses and cookers working in five different hospitals located in the centre and districts of Elazığ. The 100 blood samples collected from 25 doctors, nurses, chefs and students each were studied with ELISA for the presence of anti-T. gondii IgM and IgG antibodies. Results: In 26 examples, IgG was positive and in 14 IgM was positive. The highest seropositivity of IgG was observed in nurses (68 percent), it was observed by chefs (32 percent) and doctors (8 percent), the positiveity was not observed in internship students. IgM seropositivity has been classified as doctors and students (20%) and cookers and nurses (8%). For those who have and do not have a raw meat eating habit, the IgG positive rate was respectively 31.2% and 23.5%, while for those who have and do not have a cat eating habit, the IgG positive rate was 28.3% and 22.5% respectively. 1 in 27 people aged 18-25 years old, 11 in 23 people aged 26-30 years old, 14 in 31 years old and older 50 people found IgG positive. Recommendations: In this study, healthcare workers, especially nurses, found that T.gondii positive was higher and seropositivity was higher in groups with raw meat consumption and cat eating habits.

Anahtar Kelimeler:

0
2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Eurasian Journal of Veterinary Sciences

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.407
Atıf : 1.279
2023 Impact/Etki : 0.068
Eurasian Journal of Veterinary Sciences