Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 1
COVID-19 Pandemisi Sırasında Dezenfektan, Terapötik ve Yasadışı Maddelere Maruziyetin Halk Sağlığına Etkileri
2022
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

SARS-CoV-2 virüsü hızlı bir şekilde yayılarak dünya çapında yüz milyonun üzerinde kişiye bulaşmış ve bu süreç, hastalığa yakalanmamak ve virüsten korunmak için maske takmak, sosyal mesafe kurallarına uymak, elleri doğru şekilde sık sık yıkamak, dezenfektan kullanmanın önem kazandığı COVID-19 pandemisi olarak adlandırılmıştır. Bu nedenle dezenfektan, yüzey temizleyiciler ve çamaşır suyu gibi temizlik maddelerinin tüketimi pandemi süresince artmıştır. Bu maddelerin içilmesi/ gargara yapılması veya aşırı miktarlarda kullanımı yanlış kullanımı birçok zehirlenme vakasına ve hatta ölümlere sebep olmuştur. Buna ek olarak, pandemi süresince yapılan karantina uygulamaları insanların sosyalleşememesine ve kendilerini soyutlanmış hissetmelerine neden olmuştur. Ayrıca, ekonomik sorunlar nedeniyle birçok kişinin işsiz kalması, madde bağımlılığı ve alkol kullanım sıklığını etkileyerek zehirlenme vakalarını da beraberinde getirmiştir. Bu derleme, COVID-19'un dezenfektan veya temizleyici kaynaklı zehirlenme vakalarını nasıl etkilediğini ve pandemi sebebiyle ortaya çıkan ilaç veya madde suistimalinin halk sağlığı üzerindeki etkilerini gözden geçirmeyi amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
Public Health Impacts Of Exposure To Disinfectants, Therapeutics, and Illicit Substances During The Covid-19 Pandemic
2022
Yazar:  
Özet:

The SARS-CoV-2 virus spread rapidly, infecting over a hundred million people worldwide, and by this way, it has been called the COVID-19 pandemic, in which it is very important to wear a protective mask, wash hands properly, obey social distance rules, and use disinfectants to protect ourselves against infection. Therefore, the consumption of cleaning agents such as disinfectants, surface cleaners, and bleach has increased during the pandemic. Misuse of these substances such as drinking or gargling of cleaners and excessive use has led to many poisoning cases and even deaths. In addition, quarantine and stay-at-home orders during the pandemic caused people to could not socialize and feel dissociated. Moreover, due to the economic problems, many people became unemployed, which affected substance abuse and alcohol consumption frequency, thus poisoning cases as well. This article aimed to review how COVID-19 affected disinfectant or cleaner-induced poisoning cases and the public health impacts between the drug or substance abuse due to pandemic.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 109
Atıf : 83
Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi