Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 3
Okul Dışı Eğitim Ortamlarının Üstün Yetenekli Öğrencilerin Yaratıcı ve Uzamsal Düşünme Becerileri Üzerindeki Etkisi
2024
Dergi:  
Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Üstün yetenekli çocukların eğitiminin önemi giderek artmaktadır. Bu çocuklar toplumun geleceği olarak görüldüğünden, eğitimleri özel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmelidir. Çalışmamız, üstün yetenekli öğrencilerin dikkatini çekmek ve geleneksel okul ortamları dışında motivasyonlarını artırmak için tasarlanmış etkinlikler kullanarak ilgi çekici ve eğlenceli ortamlarda istenen sonuçları sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, bu amaçla uygulanan etkinliklerin ardından yaratıcı ve uzamsal düşünme becerilerinde farklılıklar olup olmadığını inceledik. ‘Ön Test-Son Test Kontrol Gruplu Deneysel Desen’ yönteminin kullanıldığı çalışmamıza Konya’da Bilim ve Sanat Merkezi’nde öğrenim gören 6. sınıf düzeyindeki 21 kişilik deney ve 21 kişilik de kontrol grubu öğrencisi katılmıştır. Deney grubu için bir haftada 4 saat olmak üzere 8 haftalık (32 saat) müze temelli sanat eğitimi ders planı geliştirilmiş ve uygulanmış, kontrol grubunda ise Milli Eğitim müfredatı takip edilmiştir. Her iki gruba da yaratıcılık becerilerini ölçmek için “Torrance Yaratıcılık Testi” ve uzamsal düşünme becerilerini ölçmek için “Zihinsel Çevirme Testi ve Kağıt Katlama Testi” deney grubuna denel işlemden önce ve sonra, kontrol grubuna ise müfredat etkinliklerinden önce ve sonra uygulanmıştır. Programın öğrenci gelişimindeki etkililiğini belirlemek için ön test ve son test farklarının karşılaştırmalı analizi yapılmıştır. Sonuçlar, tüm seviyelerde deney grubu lehine anlamlı farklılıklar ortaya koymuştur. Çalışmamız, üstün yetenekli öğrencilerin yaratıcı ve uzamsal düşünme becerilerini geliştirmek için tasarlanan müze gezileri ve ilgili etkinliklerin, onların gelişimine etkili bir şekilde katkıda bulunduğunu göstermektedir. Deney grubu, müze gezilerinden ve nesnelerle etkileşime girmelerine ve onları bozmaya olanak tanıyan etkinliklerden keyif alırken, kontrol grubu geleneksel eğitim yöntemleriyle yaratıcılık ve uzamsal düşünme becerilerinde benzer bir gelişim yaşamamıştır.

Anahtar Kelimeler:

Impact Of Out-of-school Educational Environments On The Creative and Spatial Thinking Skills Of Gifted Students
2024
Yazar:  
Özet:

The importance of educating gifted children is steadily increasing. The education of these pupils, who are seen as future of the societies, should be encounter to meet their needs. Our study aims to provide the desired learning oucomes without getting bored in fun environments with activities that will attract the attention and increase the motivation of gifted pupils in different locations outside the school. Additionally, it was studied whether there were differences about their creative and spatial thinking abilities with the activities prepared for this education. Our study was conducted using the ‘Pre-Test and Post-Test Experimental Design with Control Group’. Our sample involves experimental group of 21 pupils and control group of 21 pupils in the 6th grade studying at Konya Science and Art Center. The lesson plan of 8-week (32 hours) about museum-based art education was prepared and implemented for experimental group for 4 hours in a week. The control group was trained based on the National Education curriculum. The “Torrance Creativity Test” to decide creativity abilities and the “Mental Rotation Test and Paper Folding Test” to decide spatial thinking abilities were appealed before and after the experimental process for the experimental group, before and after curriculum works for the control group. The comparative effects of the discrepancies between the post-test and the pre-test results were examined to determine whether or not the program applied was effective in the development of students with the collected data. In our study, it was observed that museum visits and activities prepared by enriching the creative and spatial thinking abilities of gifted students were effective in improving students’ creative and spatial thinking abilities. When the experimental group students had fun with museum visits and activities, they concretized objects and reached the application area by seeing and touching. It was observed that the creativity abilities and spatial thinking abilities of the control group pupils could not be developed with classical educational plans.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi