Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 73
 İndirme 9
ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN YAZILI ANLATIMLARINDA KAKOFONİ
2023
Dergi:  
International Journal of Language Academy
Yazar:  
Özet:

İnsanın anlatma ihtiyacını karşılayan yazma, farklı açılardan incelenmesi ve geliştirilmesi gereken bir dil becerisidir. Yazılı anlatım; duygu, düşünce ve bilgilerin zihinde yapılandırılmasıdır. Yeterli ve nitelikli yazılar; aktif bir zekâ, zengin kelime hazinesi, yazma yöntem ve tekniklerine hâkimiyet, motivasyon, genel kültür bilgisi, dil bilgisi ve dil hassasiyeti vb. gerektirir. Bu araştırmanın amacı; ortaokul öğrencilerinin yazılı anlatımlarındaki kakofoniyi belirlemek, bu hataların neden kaynaklandığını tespit etmek ve kakofonik hataların nasıl ortadan kaldırılabileceğine dönük çözüm önerileri ortaya koymaktır. Araştırma, nitel özellikte olup olgubilim (fenomenoloji) desenine uygun olarak yürütülmüştür. Verilerin çözümlenmesinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Çalışma grubunun belirlemesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir durum örneklemesine başvurulmuştur. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Ümraniye ilçesindeki bir ortaokulda öğrenim gören 117 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada öğrencilerden serbest yazma yöntemi doğrultusunda yazı yazmaları istenmiştir. Toplanan verilerin incelenmesiyle, öğrencilerin yazılarında hem ses hem de sözcük düzeyinde kakofoniye rastlanmıştır. Bu hatalar, ses ve sözcük düzeyinde ayrıştırılmış ve tablolara yansıtılmıştır. Öğrencilerin ses düzeyindeki hatalarının konuştuğu gibi yazma, yöresel dile başvurma, ve’li cümleler kurma, ve bağlacına fazla başvurma, ek yığılmaları, kontrol eksikliği ve özensiz dil kullanımı; kelime düzeyindeki hatalarının ise konuştuğu gibi yazma, sözcük hazinesinin zayıflığı, abartılı anlatım, özensizlik, ve’li cümleler kurma, yazdıklarını kontrol etmemek, gönderim ve değiştirimden yararlanmamak gibi nedenlerden kaynaklandığı ortaya çıkmıştır. Çalışmada elde edilen bulgulardan hareketle öğrencilerin düzgün, kurallı ve sağlıklı cümleler kurmaları; Türkçeyi etkili bir şekilde kullanabilmeleri için çeşitli etkinlikler sıralanmış ve önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Cacao in the High School Students' Scriptures
2023
Yazar:  
Özet:

Writing that meets the need of a person to tell is a language skill that needs to be studied and developed from different perspectives. Written narrative is the structure of feelings, thoughts and knowledge in the mind. Appropriate and qualified writings; active intelligence, rich word treasure, mastery in writing methods and techniques, motivation, general cultural knowledge, language knowledge and language sensitivity, etc. It requires. The purpose of this research is to identify the kaofony in the written narratives of high school students, to identify the causes of these errors and to present solutions to how to eliminate kaofonic errors. The research is carried out according to the phenomenological pattern (fenomenology). In the analysis of data, content analysis techniques are used. The study group has been used to identify the easy-to-access sample methods for the purpose of sample. The study’s work group consists of 117 students studying in a secondary school in Istanbul or Umraniye district in the 2020-2021 educational year. Students were asked to write in accordance with the free writing method. With the study of the collected data, the students' writings found howphony at both voice and word level. These errors are divided in the sound and word level and reflected in the tables. The errors of students in the voice level, such as writing, applying to the local language, and setting phrases, and over-applying to the context, additional accumulations, lack of control and unconscious language use; and their errors in the word level, such as writing, weakness of the word treasure, excessive narration, unconsciousness, and setting phrases, not controlling what they are written, not taking advantage of sending and changing. Based on the findings obtained in the study, the students are able to set proper, regular and healthy phrases; various activities are classified and recommended in order to be able to use Turkish in an effective way.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


International Journal of Language Academy

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.247
Atıf : 1.610
2023 Impact/Etki : 0.169
International Journal of Language Academy