Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 25
 İndirme 4
Test Fonksiyonları için Kaos Tabanlı Yerçekimsel Arama Algoritmaları (CbGSA-X)
2020
Dergi:  
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Optimizasyon problemlerinin çözümünde kullanılan sezgisel algoritmalar farklı tasarımlarından dolayı, her problem için en iyi sonuca kararlı bir şekilde ulaşamayabilir. Bu nedenle literatürde bu sezgisel algoritmalara bazı geliştirici yapıların eklendiği çalışmalara sıklıkla rastlanmaktadır. Benzer şekilde bu çalışmada sezgisel algoritmalardan biri olan yerçekimsel arama algoritmasının (GSA) performansının geliştirilmesine çalışılmıştır. Çalışmada algoritmanın yakınsama hızının artırılması amaçlanarak GSA’ya bazı kaotik haritalama metotları entegre edilerek, yeni bir algoritma ortaya çıkartılmıştır. Bu yeni algoritmaya Kaos tabanlı yerçekimsel arama algoritması (CbGSA-X) adı verilmiştir. Çalışmada CbGSA-X’deki ilk popülasyondaki ajanlar oluşturulurken ilk ajan arama uzayında rastgele konumlandırılırken, diğer ajanlar ise bu ajana bağlı olarak 5 farklı (X=1, 2, 3, 4, 5) kaotik haritalama yöntemi kullanılarak konumlandırılmıştır. Her haritalama metodu için performans değerlendirilmesi yapılabilmesi için literatürde GSA ile çözümü yer alan test fonksiyonları ele alınmış ve çözümü yapılarak sonuçlar değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Chaos-based Gravitational Search Algorithms for Test Functions (CbGSA-X)
2020
Yazar:  
Özet:

The intuitive algorithms used in solving optimization problems, due to their different designs, may not be able to the best outcome for each problem. Therefore, in literature, these intuitive algorithms are often found in the studies that add some developing structures. Similarly, this study has been aimed at improving the performance of the gravitational search algorithm (GSA), which is one of the intuitive algorithms. In the study, a new algorithm was revealed by integrating some chaotic maping methods into the GSA with the aim of increasing the proximity rate of the algorithm. This new algorithm is called Chaos-based Gravitational Search Algorithm (CbGSA-X). The study creates agents in the first population in CbGSA-X while the first agent is randomly positioned in the search space, while the other agents are positioned using 5 different (X=1, 2, 3, 4, 5) chaotic map methods depending on this agent. The test functions that contain the solution with GSA in the literature have been discussed and the results have been evaluated by making the solution.

Anahtar Kelimeler:

Chaos Based Gravitational Search Algorithms (cbgsa-x) For Benchmark Functions
2020
Yazar:  
Özet:

The heuristic algorithms used in the solution of optimization problems may not be able to reach the best result for each problem resolutely due to their different designs. As a consequence, literature denotes some developing structures which are added to these heuristic algorithms. Within this scope, we evaluated the performance of gravitational search algorithm (GSA), which is one of the most prominent heuristic algorithm. In the study, aiming to increase the convergence speed of the algorithm, a new algorithm has been created by integrating some chaotic mapping methods to GSA. This new algorithm has been called chaos-based gravitational search algorithm (CbGSA-X). In order to make a performance evaluation for each mapping method, we utilized test functions which were solved with GSA in literature. Finally we introduce our solutions and performed evaluations.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.636
Atıf : 3.135
2023 Impact/Etki : 0.134
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi