Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 6
SİGARAYI BIRAKMA PROGRAMINDA SİGARA İÇENLERE KARŞI BIRAKANLARDA SUBJEKTİF UYKU KALİTESİ
2022
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç Uyku kalitesi ile ilişkili faktörler sigara kullananların bırakma programına uyumları ile ilişkilidir. Bu çalışma, en az bir yıldır sigara kullanımını bırakmada başarılı olan ve olamayan kişiler arasındaki uyku kalitesini karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem Sigara bırakma programında olan toplam 682 kişi Mart 2004-Şubat 2011 tarihleri arasında çalışmaya alınma uygunluğu açısından incelenmiş ve uygun olanlar telefon ile çalışmaya katılmaya davet edilmişlerdir. Davet edilenlerden 106 kişi (Erkek/Kadın 67/39) çalışmaya katılmayı kabul etmiş ve final analizlerine dahil edilmişlerdir. Pittsburgh uyku kalite indeksi skorları, solunum fonksiyon testi ve karbon monoksit ölçümleri başarılı bir şekilde sigarayı bırakanlar (n=42) ve bırakamayanlar (n=64) arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular Sigarayı bırakanların bırakmayanlara göre uyku kalitelerinin daha iyi olduğu saptandı. Pittsburgh uyku kalitesi indeksine göre bırakan olguların %23,8’i (10/42), sigarayı bırakmayanların ise sadece %7,8’i (5/64) iyi uyku kalitesi skoruna sahipti (p=0.021). Sigarayı bırakanların vücut ağırlığı ortalama 8,33 kg, vücut kitle indeksi ortalama 3,13 artmıştı (p<0,001) ve %52,4’ü 10 kg üzerinde kilo almıştı. Sonuç Bu sonuçlar doğrultusunda sigarayı bırakan kişilerin daha kaliteli uykuya sahip olduğunu, bu düzeltici etkinin kilo alınmasına rağmen ortaya çıktığını ve uyku kalitesindeki bu yüksekliğin solunum fonksiyonlarındaki düzelme dışı nedenlerle de ilişkili olabileceğini saptandı. Bu veriler kişilerin sigara bırakmasında isteklendirme aracı olarak kullanılabileceği gibi ayrıca sigara ve uyku ile ilgili ileri fizyopatolojik araştırmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Subjective Sleep Quality In Quitters Versus Nonquitters On A Tobacco Smoking Cessation Program
2022
Yazar:  
Özet:

Objective Sleep related factors may affect compliance of tobacco smokers to a cessation program. This study was designed to assess sleep quality among individuals who were at least 1 year smoking free versus individuals who failed to quit smoking. Material and Method In total, 682 individuals who were on a smoking cessation program between March 2004 and February 2011 were examined for suitability and invited by phone call for this cross-sectional study. Of those, 106 patients (Male/Female, 67/39) agreed to participate and included to the final analysis. Pittsburgh Sleep Quality Index scores, respiratory function test results, and carbon monoxide measurements were compared between quitters (n=42) and non-quitters (n=64). Results Based on Pittsburgh Sleep Quality Index scores, the rate of good sleepers was 23.8% in quitters and 7.8% in non-quitters (p<0.01). This difference was independent of body weight change. In fact, weight gain more than 10% of the initial body weight was present in 52% of quitters versus 8% of non-quitters (p<0.01). Both study groups were comparable in terms of respiratory function tests. Conclusion Subjective sleep quality was better in quitters when compared to the individuals who failed to quit smoking on a smoking cessation program. Improvement of sleep quality may be used as an additional motivation issue in subjects who are willing to stop smoking.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.222
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi