Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 13
 İndirme 1
Odun Yüzey Pürüzlülüğü Tahmininde Bir Yapay Sinir Ağı Modelinin Kullanılması
2019
Dergi:  
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ağaç malzemelerin yüzey pürüzlülüğü, nihai ürünlerin kalitesinin değerlendirilmesi açısından çok önemlidir. Bu nedenle bu çalışmada, odun türü, bıçak sayısı, besleme hızı ve kesme derinliğinin planyalama işleminde yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkisini modellemek için bir yapay sinir ağı (YSA) modeli geliştirilmiştir. Farklı YSA modelleri oluşturulmuş ve bunların performansı ortalama mutlak yüzde hata (MAPE), ortalama karesel hatanın karekökü (RMSE) ve determinasyon katsayısı (R2) kullanılarak değerlendirilmiştir. Önerilen modelin test safhasındaki MAPE, RMSE ve R2 değerleri sırasıyla %7,27, 0,57 ve 0,903 olmuştur. Sonuç olarak YSA, planyalanan odunun yüzey pürüzlülüğünü tahmin etmede etkili bir araçtır ve maliyetli ve zaman alıcı araştırmalar yerine oldukça yararlıdır.

Anahtar Kelimeler:

The use of an artificial nerve network model to predict the surface smoothness of wood
2019
Yazar:  
Özet:

The surface smoothness of the wood materials is very important for the assessment of the quality of the final products. Therefore, in this study, an artificial nerve network (YSA) model has been developed to model the effect of the type of wood, the number of knives, the feeding speed and the cutting depth on surface smoothness in the planning process. Different YSA models have been created and their performance has been assessed using the average absolute percentage error (MAPE), the average square error corner (RMSE) and the determination ratio (R2). The MAPE, RMSE and R2 values in the test phase of the proposed model were 7.27%, 0.57 and 0.903 respectively. As a result, YSA is an effective tool in predicting the surface smoothness of the planned wood and is quite useful instead of expensive and time-consuming research.

Anahtar Kelimeler:

Utilizing An Artificial Neural Network Model In Wood Surface Roughness Prediction
2019
Yazar:  
Özet:

The surface roughness of wood materials is very important in terms of assessing the quality of final products. Therefore, in this study, an artificial neural network (ANN) model was developed to model the effect of wood species, number of knives, feed rate, and cutting depth on surface roughness in the planing process. Different ANN models were created and the performance of them was evaluated using the mean absolute percentage error (MAPE), the root mean square error (RMSE), and the coefficient of determination (R²). The MAPE, RMSE, and R2 values in the testing phase of the proposed model were 7.27%, 0.57, and 0.903, respectively. Consequently, ANN is an effective tool in predicting the surface roughness of planed wood and quite useful instead of costly and time-consuming investigations.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.636
Atıf : 3.108
2023 Impact/Etki : 0.134
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi