Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
DİJİTAL KÜLTÜRDE SANAT ÜRETİMİ- OPERA ÖRNEĞİ
2022
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

  1. yüzyıl dijital teknolojilerinin, günlük yaşam pratiği içindeki konumunu ve bilgiye ulaşılabilirliğin hızını ifade eden dijital kültür, sağlık, eğlence, eğitim, ulaşım sektörlerinin yanı sıra sanat alanında da etkisini gösterir. Üretim sürecinin en başından itibaren, üretildiği tarihi, kültürel, ekonomik, toplumsal ve siyasi süreci yansıtan sanat eserleri, günümüzde de dijital kültürü tanımlayıcı niteliktedir. Dijital teknolojilerin sanat alanında da varlık gösterdiği günümüzde, sanatçıların ve izleyicilerin birbirleriyle ilişki kurma biçimi, sanat algısı, üretim biçimi, tüketicisine ulaştırılması da değişiklikler göstermeye başlar. Sanat alanında bilgisayar ve dijital teknolojilerin kullanımının sıklaşması yapay zekâ teknolojilerinin de sanat üretiminde kullanıma girmesine zemin hazırlar. Yapay zekâ teknolojileri ile sanat üretimi ve estetik algı farklı bir boyuta taşınır. Halihazırda farklı sanat dallarını bünyesinde barındıran ve bir anlamda disiplinlerarası bir sanat türü olan opera sanatı da hem üretim hem de eserlerin izleyicisine ulaştırılma aşamasında dijital teknolojileri kullanmaya başlar. Ancak dijitalleşen opera sanatının, sanatsal değeri tartışma konusu olmaktadır. Bu çalışmada, dijital ortamda ve yapay zekâ ile üretilen opera örnekleri, kültürel ve sanatsal değer bağlamında ele alınarak incelenecektir.

Anahtar Kelimeler:

Art Production in Digital Culture - Opera Example
2022
Yazar:  
Özet:

  1. The century’s digital technologies have an impact on the digital culture, health, entertainment, education, transport and art sectors, which represent their position in the daily life practice and the speed of accessibility to information. From the beginning of the production process, the works of art that reflect the historical, cultural, economic, social and political process in which they are produced, are also today the characteristic of the digital culture. Now that digital technologies are also present in the art field, the way artists and viewers interact with each other, the art perception, the way of production, and the way they communicate to the consumer are also changing. The intensification of the use of computer and digital technologies in the field of art prepares the ground for the use of artificial intelligence technologies in art production. With artificial intelligence technology, art production and aesthetic perception are transferred to a different dimension. The opera art, which is already the interior of different branches of art and in a sense an interdisciplinary kind of art, also begins to use digital technologies at the stage of both production and the transmission of works to the audience. However, the digital art of the opera, the artistic value, is the subject of discussion. In this study, the opera examples produced in the digital environment and with artificial intelligence will be examined by dealing with the context of cultural and artistic values.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.879
2023 Impact/Etki : 0.028
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi