Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 2
İNFLAMATUAR BARSAK HASTALIKLARI AKTİVASYONU İLE sTREM-1 ARASINDAKİ İLİŞKİ
2021
Dergi:  
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: İnflamatuar barsak hastalıkları (İBS) tanısında henüz uygun bir biyobelirteç bulunmamıştır. Çalışmamızda STREM-1 molekülünün bir belirteç olarak, İBS tanısında ve hastalık aktivitesini belirlemede uygunluğunu belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Toplam 47 ülseratif kolit ve 25 Crohn hastalığı tanılı vaka çalışmaya dahil edildi. Crohn hastalığı için aktiviteyi belirlemede Crohn Hastalığı Aktivite İndeksi (CDAI), ülseratif kolit için ise Truelove-Witts indeksi kullanıldı. Bulgular: Sağlıklı grupla kıyaslandığında, sTREM-1 molekülü, İBS hastalarında anlamlı derecede düşük saptandı. Ülseratif kolit, Crohn hastalığı ve sağlıklı grup arasında sTREM-1 molekülü kıyaslandığında ise fark istatiksel olarak anlamlıydı. Aktif ve remisyonda olan hastalarda sTREM-1 düzeylerinde önemli bir fark bulunmamıştır. sTREM-1 seviyeleri C-reaktif protein, nötrofil- lenfosit oranı ve hemoglobin düzeyleri ile negatif korelasyon gösterdi. Sonuç: sTREM-1 seviyeleri İBS’de sağlıklı bireylere göre daha düşüktür. İBS tanısı için yararlı olabilir. Ancak, İBS’de hastalık aktivitesinin belirlemede doğru bir belirteç gibi görünmemektedir ve bu hastalarda hastalığın aktivitesini değerlendirmek için önerilemez.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Strem-1 and Activation Of Inflammatory Bowel Diseases
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: In inflammatory bowel disease (IBD), there is no reliable biomarker, yet. We aimed to determine whether Serum Soluble Triggering Receptor Expressed on Myeloid Cells-1 (sTREM-1) could be useful as a marker for the diagnosis and/or the determination of disease activity in patients with IBD. Material and Method: A total of 47 patients with ulcerative colitis (UC) and 25 patients with Crohn’s disease (CD) were prospectively enrolled. Clinical disease activity was analyzed using the Crohn’s Disease Activity Index (CDAI) for CD and the Truelove- Witts index for UC. Results: sTREM-1 levels were significantly lower in patients with IBD compared to healthy controls (p=0.001). In comparison of the levels of sTREM-1 between the different groups (CD, UC, and healthy controls) the difference was statistically significant. No considerable differences in sTREM-1 levels were determined in patients with active versus quiescent disease. The sTREM-1 levels negatively correlated with C-reactive protein, blood neutrophil- lymphocyte ratio, and positively with haemoglobin levels. Conclusion: sTREM-1 levels are decreased in IBD patients compared with the healthy individuals. It may, therefore, be useful for the diagnosis of IBD. However, it does not seem to be a precise marker of disease activity in IBD and cannot be suggested for assessing disease activity in these patients.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 708
Atıf : 901
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi