Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
COVID-19 Tedavisinde Kullanılan İlaçlar ve Farmakokinetiği
2024
Dergi:  
Arşiv Kaynak Tarama Dergisi
Yazar:  
Özet:

Farmakokinetik, bir ilacın vücuda girme, dağılma, etki alanına ulaşma, etkisini gösterme ve atılma derecesi ve hızı dahil olmak üzere bu süreci kontrol eden tüm faktörlerle ilgilenir. Ayrıca bu süreç boyunca ilacın farklı kompartımanlardaki seviyesinin zamana bağlı olarak nasıl değiştiğini de inceler. Farmakokinetiğin birincil amacı hasta ve ilaçla ilgili kinetik parametreleri etkileyen değişkenleri belirlemek iken, ikincil amacı doz-konsantrasyon-zaman ilişkisindeki kinetik parametreleri tanımlamaktır. Bu nedenle, acil durumlarda veya özel popülasyonlarda kullanılan herhangi bir ilacın farmakokinetik parametreleri öğreticidir. COVID-19 bağlamında, kullanılan ilaçların farmakokinetiğini anlamak, optimum terapötik sonuçlara ulaşmak için çok önemlidir. Bu bilgi, COVID-19 hastaları için uygun dozajın, uygulama sıklığının ve tedavi süresinin belirlenmesine yardımcı olur. Farmakokinetik, potansiyel ilaç-ilaç etkileşimlerinin ve advers ilaç reaksiyonlarının olasılığının anlaşılmasında da rol oynar. Ayrıca, farmakokinetik çalışmalar COVID-19 için yeni tedavi stratejilerinin ve terapötik müdahalelerin geliştirilmesine yardımcı olabilir. Bu makalede, COVID 19 tedavisinde kullanılması gereken favipiravir, remdesivir, lopinavir, ritonavir, klorokin ve hidroksiklorokin için temel farmakokinetik parametreler açıklanmaktadır. Bu çalışma, çeşitli COVID-19 ilaçlarının farmakokinetiği hakkında bir bilgi tabanı sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Drugs In Covid-19 Therapy and Their Pharmacokinetics
2024
Yazar:  
Özet:

Pharmacokinetics deals with all the factors that control this process, including the degree and rate at which a drug enters the body, is distributed, reaches its site of action, exerts its effect and is excreted. It also examines the time-dependent changes in the level of the drug in different compartments during this process. While the primary aim of pharmacokinetics is to determine the variables affecting patient- and drug-related kinetic parameters, the secondary aim is to define the kinetic parameters in the dose-concentration-time relationship. Therefore, the pharmacokinetic parameters of any drug used in emergencies or in special populations are instructive. In the context of COVID-19, understanding the pharmacokinetics of the medications used is crucial in order to achieve optimal therapeutic outcomes. This knowledge helps in determining the appropriate dosage, frequency of administration, and duration of treatment for COVID-19 patients. Pharmacokinetics also plays a role in understanding potential drug-drug interactions and the likelihood of adverse drug reactions. Furthermore, pharmacokinetic studies can aid in the development of new treatment strategies and therapeutic interventions for COVID-19. This article describes the basic pharmacokinetic parameters for favipiravir, remdesivir, lopinavir, ritonavir, chloroquine and hydroxychloroquine, which had to be used in COVID 19 treatment. This study will provide a knowledge base on the pharmacokinetics of various COVID-19 drugs.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Arşiv Kaynak Tarama Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 549
Atıf : 2.867
2023 Impact/Etki : 0.048
Arşiv Kaynak Tarama Dergisi