Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 45
 İndirme 7
Kapasitesiz Tesis Yerleşim Problemleri Üzerinde İkili Arşimet Optimizasyon Algoritmalarının Kapsamlı Bir Karşılaştırması
2022
Dergi:  
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Meta-sezgisel optimizasyon algoritmaları, NP-zor sürekli optimizasyon problemlerinin çözümünde yaygın olarak kullanılmaktadır. Oysa gerçek dünyada pek çok optimizasyon problemi ayrıktır. Kapasitesiz tesis yerleşimi problemi, saf bir ayrık ikili optimizasyon problemidir. Arşimet optimizasyon algoritması (AOA), yakın zamanda geliştirilmiş bir meta-sezgisel optimizasyon algoritmasıdır ve AOA'nın ikili bir varyantı yoktur. Bu çalışmada, sürekli değerleri ikili değerlere eşlemek için 17 transfer fonksiyonu (TF1-TF17) kullanılmıştır. UFLP'leri çözmek için AOA'nın (BAOA1-BAOA17) 17 ikili varyantı önerilmiştir. 16 ila 100 boyutlu UFLP'ler, AOA'nın ikili varyantları ile çözülmüştür. Durağan ve durağan olmayan transfer fonksiyonları çözüm kalitesi açısından karşılaştırılmıştır. Durağan olmayan transfer fonksiyonları, sabit transfer fonksiyonlarından daha iyi çözümler üretmiştir. İkili optimizasyon problemleri için özel parametre analizleri, TF9 transfer fonksiyonu ile üretilmiş olan en iyi varyantta (BAOA9) gerçekleştirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

A Comprehensive Comparison Of Binary Archimedes Optimization Algorithms On Uncapacitated Facility Location Problems
2022
Yazar:  
Özet:

Metaheuristic optimization algorithms are widely used in solving NP-hard continuous optimization problems. Whereas, in the real world, many optimization problems are discrete. The uncapacitated facility location problem (UFLP) is a pure discrete binary optimization problem. Archimedes optimization algorithm (AOA) is a recently develop metaheuristic optimization algorithm and there is no binary variant of AOA. In this work, 17 transfer functions (TF1-TF17) are used for mapping continuous values to binary values. 17 binary variants of AOA (BAOA1- BAOA17) are proposed for solving UFLPs. 16 to 100-dimensional UFLPs were solved with binary variants of AOA. Stationary and non-stationary transfer functions were compared in terms of solution quality. The non-stationary transfer functions were produced better solutions than stationary transfer functions. Peculiar parameter analyzes for binary optimization problems were performed in the best variant (BAOA9) produced with TF9 transfer function.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.636
Atıf : 3.109
2023 Impact/Etki : 0.134
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi