Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
Kozmetik sanayi atıksularının boron doped diamond, platin ve metaloksit elektrotlar ile elektrooksidasyon prosesinde arıtılması
2024
Dergi:  
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, yüksek kirlilik içeriğine sahip kozmetik atıksuyunun elektroooksidasyon prosesi ile arıtılabilirliği 3 farklı anot kullanılarak araştırılmıştır. Bu amaçla BDD (Boron Doped Diamond), Pt ve RuO2-IrO2 metal-oksit elektrotları kullanılmıştır. Her bir elektrodun toplam organik karbon (TOK) giderim verimleri tespit edilmiştir ve elde edilen veriler karşılaştırılmıştır. 120 dk.’lık deney süresi sonunda TOK giderim verimleri 0.5, 1 ve 1.5 amper akımlar için sırasıyla BDD anot için %31.6, %57.8 ve %68 Pt anot için %25, %36.5 ve %48 RuO2-IrO2 metal-oksit anot için %22.6, %29.8 ve %42.6 olarak elde edilmiştir. Tüm elektrotlar için deney süresi boyunca TOK giderim verimlerinin zamanla arttığı belirlenmiştir. Deney setleri arasında BDD elektrotun en iyi giderim verimini sağladığı ve bu verimin zamanla arttığı görülmüştür. 120 dk.’lık deney süresi sonunda 1.5 amper için, BDD, Pt ve RuO2-IrO2 metal-oksit elektrotlarının en iyi TOK giderim verimleri sırasıyla %68, %48 ve %42.6 idi.

Anahtar Kelimeler:

Treatment Of Cosmetic Industry Wastewater With Boron Doped Diamond, Platinum and Metal Oxide Electrodes In Electrooxidation Process
2024
Yazar:  
Özet:

In this study, treatability of cosmetic wastewater consist high pollution by electrooxidation process was investigated using three different anodes. For this purpose, BDD (Boron Doped Diamond), Pt and RuO2-IrO2 metal-oxide electrodes were used. The total organic carbon (TOC) removal efficiency of each electrode was determined and results were compared. After 120 min of operating time, the TOC removal efficiencies of BDD anode were obtained as 31.6%, 57.8% and 68%; Pt anode were obtained as 25%, 36.5% and 48%; RuO2-IrO2 metal-oxide anode were obtained as 22.6%, 29.8% and 42.6% respectively for 0.5, 1 and 1.5 ampere currents. It is observed that TOC removal efficiency increases with time for all electrodes throughout the operation time. The results showed that BDD electrode provided the best removal efficiency and this efficiency increased by the time of progress. After 120 min of operating time, the best TOC removal efficiencies of BDD, Pt and RuO2-IrO2 metal-oxides electrodes were 68%, 48% and 42.6% respectively for 1.5 ampere.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.968
Atıf : 4.367
2023 Impact/Etki : 0.145
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi