Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
 İndirme 1
TÜRKİYE'DE KAMU AÇIĞI FİNANSMANI ENFLASYON ÜZERİNDE RİSK MİDİR?
2023
Dergi:  
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Fiyat istikrarı, ekonomi politikasının amacıdır. Bu amaca ulaşmak için uygulanan politikalar ekonomilerde kamu açığı finansmanı gibi çeşitli sorunlara yol açabilmektedir. Kamu açığının finansmanı GSYH'den yapıldığı için finansman değerinin GSYİH'ya oranı önemlidir. Bu çalışmada Türkiye’de 1975-2021 döneminde kamu açığı finansmanının enflasyona etki edip etmediği araştırılmaktadır. Bu amaçla yapılacak analizde kamu açığının finansmanı kamu kesimi borçlanma gereği ile temsil edilmektedir ve GSYİH içindeki payı ekonometrik değişken olarak kabul edilmektedir. Ayrıca kamu kesiminin borçlanma gereği nedeniyle piyasaya çıkacak paranın öncelikle tüketici fiyat endeksini etkileyeceği düşünülmüştür. Analizde bağımlı değişken olarak kabul edilen enflasyon göstergesi TÜFE ile temsil edilmektedir. Değişken serilerinin durağanlığı incelendikten sonra Toda-Yamamoto nedensellik testi ile seriler arasındaki nedensellik ilişkisi araştırılmıştır. Araştırma sonucunda enflasyon göstergesinden kamu açığı finansmanına doğru bir ilişki tespit edilmiştir. İncelenen döneme ilişkin analiz bulguları, literatürde yaygın olarak kabul edilen görüşün aksine Türkiye'de kamu açığı finansmanının enflasyonist bir etkiye yol açmadığını göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Is The Public Finance Deficit A Risk On Inflation In Turkey
2023
Yazar:  
Özet:

Price stability is the goal of economic policy. The policies implemented to achieve this goal can cause various problems such as financing the public deficit in economies. In this study, it is investigated whether public deficit financing has an impact on inflation in the period of 1975-2021 in Turkey. In the analysis, the financing of the public deficit is represented by the public sector borrowing requirement. Since the money to be released to the market due to the public sector borrowing requirement will affect the consumer price index, it has been chosen as the dependent variable. After the stationarity analysis of the series, the causality relationship between the series was investigated with the Toda-Yamamoto causality test. A relationship from inflation indicator to public deficit financing has been determined. The findings of the analysis for the period examined showed that, contrary to the widely accepted opinion in the literature, public deficit financing in Turkey did not cause an inflationary effect.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 918
Atıf : 5.259
2023 Impact/Etki : 0.446
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi