Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 5
ÇAD GÖLÜ HAVZASI’NDA RADİKALLEŞME VE ISWAP’A KATILIM DİNAMİKLERİ
2023
Dergi:  
Akdeniz Havzası ve Afrika Medeniyetleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma Afrika-Çad Gölü Havzasında, radikal bir örgüt olan ISWAP’a katılımın temel dinamiklerini eleştirel bir yaklaşım ile ele almayı hedeflemiştir. Bu katılım süreci Randy Borum’un dört aşamalı radikalleşme modeli üzerinden analiz edilmiştir. Afrika Çad Gölü Havzası başta sömürgecilik olmak üzere iklimin de negatif çarpan etkisi ile kronik savunmasızlığa açık hale gelmiştir. Bölgenin kırılgan ve gözenekli yapısı yoksulluk, genç nüfus arasında yükselen işsizlik, kabileler arası mücadele, merkezi otorite tarafından dışlanmışlık, askeri müdahaleler gibi içsel, sömürgecilik gibi dışsal gerekçelerle terör örgütlerinin odağı haline dönüşmüştür. Bu kırılganlık bölgedeki gözenekli yapıyı belirginleştirmiş, ISWAP gibi radikal örgütlere, bölge içi derinleşme ve genişleme fırsatı sunmuştur. DEAŞ’ın Batı Afrika temsilcisi olarak varlığını ilan eden ISWAP bu gerekçe ile DEAŞ’ın küresel bağlantı ağını ve popülaritesini kullanma hakkını elde etmiş ve örgüte Batı Afrika eyaletlerine yayılma olanağı sunmuştur. Sonuç olarak ISWAP bölgede etkinliğini derinleştirmek ve örgüte katılımı arttırmak için bölgenin mücadele ettiği problemleri birer taraftar toplama stratejisine dönüştürmüş ve bu süreçte dini argümanları hem motivasyon hem de meşrulaştırma dayanağı olarak kullanmıştır. Fakat örgüte katılımın temel dayanağını dini gerekçelerden ziyade iktisadi, siyasi ve toplumsal temeller oluşturmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Dynamics Of Radicalization and Participation In Iswap In The Lake Chad Basin
2023
Yazar:  
Özet:

This study aims to critically examine the basic dynamics of joining ISWAP, a radical organization in the Africa-Chad Lake Basin. This recruitment process is analyzed through Randy Borum's four-stage radicalization model. The African Chad -Lake region has become vulnerable to chronic vulnerability due to colonialism and the negative multiplier effect of climate. The fragile and porous structure of the region has become the focus of terrorist organizations due to internal reasons such as poverty, rising unemployment among the young population, inter-tribal struggle, exclusion by the central authority, military interventions and external reasons such as colonialism. This fragility has accentuated the porous structure of the region and provided a window of opportunity for radical organizations such as ISWAP to deepen and expand within the region. By declaring its existence as the West African representative of DAESH, ISWAP gained the right to exploit DAESH's global network of connections and popularity, allowing the organization to expand into West African states. In conclusion, in order to deepen its influence in the region and increase recruitment, ISWAP has turned the region's problems into a recruitment strategy and used religious arguments as both motivation and legitimization in this process. However, the main basis for joining the organization is based on economic, political and social grounds rather than religious reasons.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Akdeniz Havzası ve Afrika Medeniyetleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Akdeniz Havzası ve Afrika Medeniyetleri Dergisi