Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1.534
 İndirme 80
 Sesli Dinleme 4
CENGİZ DAĞCI’NIN VE CENGİZ AYTMATOV’UN ROMANLARINDA KOLHOZLAR VE KOLHOZ SİSTEMİNİN RUSLAŞTIRMADAKİ ROLÜ
2019
Dergi:  
Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Sovyetler Birliğinin özellikle kırsalda uyguladığı Kolhoz Sistemi ve bu sistemin Türk hakları üzerindeki etkileri üzerinde durulacaktır. Bilindiği gibi Stalin baskı ve sömürü politikalarını uzun bir zaman dilimine ve geniş bir coğrafyaya yaymak ve ekonomik olarak ayakta durabilmek için insan doğasına aykırı politikalar izlemiştir. Bize göre, Stalin’in, Ruslaştırma ve asimilasyon yolunda uyguladığı politikaların başında yeni toprak ve ekonomi sistemi, yani Kolhoz gelmektedir. Kolhoz, milli direnci ve milli bilinci sekteye uğratmada ve Türk soylu halkların mankurtlaşmasında en ölümcül ve en uzun soluklu darbe olmuştur. Kolhoz, Rusça (kollektivnoye hozoystvo’dan kıslatma) bir kavram olup kolektif çiftlik demektir. 1920’li yıllarda ilk örneklerini gördüğümüz kolhoz sistemi, Stalin’n en önemli ve en kapsamlı politikası olarak 1930’ların başında yaygınlaşmaya başlamıştır. Kolektif çiftlikler, 1930’ların sonlarına doğru başta Türk dünyası olmak üzere tüm Sovyet coğrafyasına yayılmıştır. Kolektif Çiftlikler, Sovyet Hükümetinin halkın topraklarına el koyarak devletleştirdiği büyük tarım alanlarıdır. Yeni ekonomik sistemle birlikte özel mülkiyet büyük oranda sona ermiş, milli kimlikler daha hızlı asimilasyona uğramış ve Ruslaştırmanın önündeki engeller nerdeyse tamamen ortadan kaldırılmıştır. Kolhoz sistemi, Rusların yüzyıllardır Türkler üzerinde uyguladığı politikalar içinde bizce en son ve en ölümcül darbenin adıdır. Kolhozlar sayesinde, Sovyet hükümeti ve komünist parti, istediği her şeye çok kolay ve büyük oranda ulaşma imkanı bulmuştur. Bu çalışmada kolhoz sisteminin kuruluş amacı, etkileri ve sonuçları ana hatlarıyla ortaya konacaktır. Bu sitemin, uygulamada ne tür bir etkiye ve sonuca sahip olduğu Cengiz Dağcı’nın ve Cengiz Aytmatov’un romanları özelinde değerlendirilecektir.

Anahtar Kelimeler:

The role of the Cengiz Mountains and Cengiz AYTMATOV in the novels of the Cengiz and the Cengiz System
2019
Yazar:  
Özet:

This study will focus on the Kolhoz system, which the Soviet Union applies in particular in rural areas, and the effects of this system on Turkish rights. As it is known, Stalin has followed anti-human policies to spread its policy of oppression and exploitation over a long period of time and across a broad geography and to stand up economically. According to us, the beginning of Stalin’s policies on the path of Russification and assimilation is a new land and economic system, namely Kolhoz. Kolhoz was the deadliest and longest breathing coup in national resistance and national consciousness and in the manipulation of the Turkish noble peoples. Kolhoz is a concept in Russian (collectivnoye hozoystvo) and means collective farming. The Colhous system, which we saw its first examples in the 1920s, began to spread in the early 1930s as Stalin's most important and comprehensive policy. Collective farms spread to the entire Soviet geography, primarily the Turkish world, by the end of the 1930s. Collective Farms are the major agricultural areas that the Soviet government is state-owned by taking away the people's land. With the new economic system, private property has largely ended, national identities have been faster assimilated, and the barriers in front of the Russification have been almost completely eliminated. The Colhous system is the name of the last and most fatal coup in the policies that the Russians have applied on the Turks for centuries. Through the Colhouses, the Soviet government and the Communist Party have found it very easy and enormously possible to reach everything they want. In this study, the organization purpose, effects and results of the collose system will be revealed with its main lines. This site will be evaluated in the specialty of the novels of Cengiz Moğcı and Cengiz Aytmatov, which has a type of effect and result in the application.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 585
Atıf : 87
2023 Impact/Etki : 0.038
Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi