Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 13
 İndirme 4
Tip 2 diyabetli hastalarda tedaviye uyum ve hastalık kabulü arasındaki ilişki
2019
Dergi:  
Cukurova Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada tip 2 diyabetes mellitus hastalarında hastalık kabulü ile tedaviye uyum arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel tanımlayıcı çalışma, Sinop’da bir devlet hastanesinde tip 2 diyabet tanısı ile takip edilen 200 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma verilerini toplamak için, Hasta Kimlik Formu, Hastalık Kabul Ölçeği ve Tip 2 Diabetes Mellitus Tedavisine Uyum Ölçeği kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızda hastaların hastalığı kabul ölçeği puan ortalaması 24.12±9.30’dür ve hastaların %61.5’i bu ortalamanın altında puan almıştır. Bu da hastaların hastalığı Kabul düzeylerinin düşük seviyede olduğunu göstermektedir. Hastaların Tip 2 Diyabetes Mellitus Tedavisine Uyum Ölçeği puanları değerlendirildiğinde tedaviye uyumlarının orta düzeyde olduğu (107.39±13.55) belirlenmiştir. Hastaların hastalığı kabul ölçeği puanları ile tedaviye uyum ölçeği puanları arasında (-0.78) anlamlı ve negatif yönde bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Hastaların çoğunluğunun hastalığı kabul düzeyinin düşük ve hastaların tedaviye uyumun orta düzeyde olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Relationship Between Adherence To Treatment and Acceptance Of Illness In Patients With Type 2 Diabetes
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study aimed at examining the relationship between patient acceptance of illness and adherence to treatment with type 2 diabetes mellitus. Materials and Methods: This cross-sectional, descriptive study was conducted in a state hospital in Sinop with 200 patients diagnosed with type 2 diabetes. The Patient Identification Form, Illness Acceptance Scale, and Adherence Scale to Type 2 Diabetes Mellitus Treatment were applied to collect the study data.  Results: In our study, the mean score of the patients' acceptance scale was 24.12 ± 9.30 and 61.5% of the patients scored below this average. This indicates that patients' acceptance levels are low. When the scores of Type 2 Diabetes Mellitus Acceptance Scale were evaluated, their compliance with the treatment was found to be moderate (107.39 ± 13.55). There was a significant and negative relationship between the patients' illness acceptance scale scores and treatment adherence scale scores (-0.78). Conclusion: Majority of patients had low level of admission and moderate compliance to treatment.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Cukurova Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.296
Atıf : 1.873
2023 Impact/Etki : 0.075
Cukurova Medical Journal