Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 5
‘Köhnü’ (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinin, Fenolojik, Ampelografik ve Kalite Özellikleri
2021
Dergi:  
Ziraat Mühendisliği
Yazar:  
Özet:

Asmanın anavatan bölgesi içerisinde yer alan Anadolu’da çok sayıda yerel üzüm çeşidi yetişmektedir. Bu çeşitlerin özelliklerinin belirlenmesi, çeşit tescili ve yetiştirme tekniği açısından önemlidir. Malatya ili Türkiye’nin önemli meyvecilik merkezlerindendir. Bağcılık kültürünün çok eskilere dayandığı ilde pek çok yerel üzüm çeşidi bulunmaktadır. İlde yetiştirilen ve ekonomik öneme sahip mahalli çeşitlerden biri de ‘Köhnü’ çeşididir. Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü’nde 2018-2019 yıllarında yürütülen bu çalışmada ‘Köhnü’ üzüm çeşidinin fenolojik, pomolojik ve ampelografik özellikleri tanımlanmıştır. Fenolojik gözlemlerde 2018 ve 2019 yıllarında sırasıyla; gözlerin 27 Nisan - 5 Mayıs tarihlerinde uyandığı, tam çiçeklenmenin 5-15 Haziran, ben düşme döneminin 10-12 Ağustos, hasat zamanının 13-16 Eylül, yaprak dökümünün 10-15 Kasım tarihlerinde gerçekleştiği ve ortalama EST isteğinin 1884 gd olduğu belirlenmiştir. Pomolojik analizlerde; ortalama salkım ağırlığının 348.63 g, tane boyunun 35.70 mm, tane eninin 24.98 mm ve 100 tane ağırlığının ise 416.05 g olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada; SÇKM değerinin %21.88, pH değerinin 3.70, TEA değerinin ise %0.50 olduğu saptanmıştır. OIV kriterlerine göre yapılan ampelografik tanımlamalarda; salkımların büyük, tanelerin yumurta şeklinde, kabuk kalınlığının orta düzeyde, mavi-siyah renkli, meyve etinin kısmen sert, çekirdek oluşumunun tam olduğu ve kendine özel tat içerdiği görülmüştür. Çalışma sonunda; ilde sofralık olarak değerlendirilen ‘Köhnü’ üzüm çeşidi Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü adına tescillenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

"Köhnü" (Vitis vinifera L.) Vegetable Species, Phenological, Ampelographic and Quality Features
2021
Yazar:  
Özet:

A lot of local grapes are grown in Anadolu, located within the hometown area of Asman. Determination of the characteristics of these varieties is important in terms of the registration and cultivation technique of the varieties. Malta is one of the most important fruit centers in Turkey. There are many local vineyards in the province where the bondage culture is based on very ancient. One of the neighboring varieties that are cultivated in the province and with economic importance is the "Köhnü" variety. This study, conducted in the 2018-2019 years at the Malatya Straw Research Institute, identified the phenological, pomological and ampelographic characteristics of the "Köhnü" grape variety. In phenological observations in 2018 and 2019, respectively; the eyes woke up on the 27th April - 5th May, the full flowering is 5-15th June, the fall period is 10-12th August, the harvest time is 13-16th September, the leaf casting is 10-15th November, and the average EST demand is 1884 gd. In the pomological analysis, the average weight of the discharge was 348.63 g, the length of the one was 35.70 mm, the length of the one was 24.98 mm and the weight of the 100 was 416.05 g. The study found that the pH value was 21.88, the pH value was 3.70, and the TEA value was 0.50. In the ampelographic definitions made according to the OIV criteria; the outbreaks are large, the cranes are in the form of eggs, the thickness of the cortex is medium, blue-black, the fruit meat is partially hard, the core formation is complete and contains a special taste. At the end of the study; the "Köhnü" grape variety, which is considered the province food, was registered on behalf of the Directorate of the Malatya Kayı Research Institute.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Ziraat Mühendisliği

Alan :   Mühendislik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 70
Atıf : 75
Ziraat Mühendisliği