Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 16
 Görüntüleme 21
ÇERÇEVE+ PERDE TÜRÜ BETONARME BİNALARIN PERİYOD HESAPLARININ TBDY-2019 YÖNETMELİĞİNE GÖRE AMPİRİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ
2019
Dergi:  
Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering
Yazar:  
Özet:

Betonarme yapıların hesap ve tasarımına yönelik TBDY-2019 yönetmeliği ile kapsamlı değişiklikler yapılmıştır. 2019 Ocak ayında yürürlüğe giren yeni deprem yönetmeliği ile beraber artık yeni yapılacak yapıların tasarımlarında bu yönetmeliğin kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Yeni yönetmelikle beraber yapılan değişiklerden biri de yapıların doğal titreşim periyodunun hesabı ile ilgilidir. TBDY-2019 yönetmeliği ile belirli şartlar altında ampirik bir formülün kullanılabileceği önerilmektedir. TDY-2007 yönetmeliğinde olmayan bu yeni formül (T=Ct*HN 3/4) artık yönetmelikte istenilen şartların sağlanması durumunda Rayleigh periyod hesabı yerine kullanılabilecektir. Yapıların deprem yükü hesabında oldukça önemli olan yapı periyodu için önerilen bu formülün uygulanabilir olup olmadığına yönelik incelemelerin yapılması önemlidir. Bunun için bu çalışmada yönetmelikte verilen ampirik formül ile Rayleigh periyod formülü analitik olarak karşılaştırılmıştır. ETABS yapı analiz programı kullanılarak yapılan bu karşılaştırmada 2-5 katlı betonarme çerçeve+perde tipi konut ve okul binası farklı zemin sınıflarına göre dikkate alınmıştır. Yapılan analizlerde konut ve okul yapısı için ZA zemin sınıfında Rayleigh periyodundan bulunan taban kesme kuvveti, ampirik formülden bulunan taban kesme kuvvetinden BYS7’de yaklaşık olarak %20-%25 daha fazla iken, BYS8’de %8.5 daha fazla çıkmaktadır. BYS6 için karşılaştırıldığında ampirik formülden bulunan taban kesme kuvveti, Rayleigh’ den bulunan taban kesme kuvvetinden kat yüksekliğinin artmasına bağlı olarak %7-%19 arasında artış göstermektedir. Bu durumda yönetmeliğin emniyetli tarafta kalma düşüncesiyle önermiş olduğu ampirik formül yalnızca BYS6 durumu için Rayleigh den daha yüksek taban kesme kuvveti verdiği görülmektedir. Dolayısıyla BYS6, BYS7 ve BYS8 için önerilen ampirik formülün yeniden değerlendirilmesi ve farklı yapı modelleri üzerinden analizlerin yapılarak geniş kapsamlı bir değerlendirmenin gerekliliği önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The framework+perde type of concrete assets are assessed as empirical according to the period accounts of TBDY-2019 management
2019
Yazar:  
Özet:

The TBDY-2019 regulations for the accounting and design of concrete structures have made extensive changes. With the new earthquake regulation in force in January 2019, the use of this regulation in the designs of new buildings has now become mandatory. One of the changes made together with the new regulations is the calculation of the natural vibration period of the structures. The TBDY-2019 regulations suggest that an empirical formula may be used under certain conditions. This new formula (T=Ct*HN 3/4) not included in the TDY-2007 regulation will now be available to replace the Rayleigh period account if the requirements required in the regulation are fulfilled. It is important to review whether this recommended formula is applicable for the construction period, which is very important in the calculation of the earthquake load of buildings. For this purpose, the Rayleigh period formula is compared analytically with the empirical formula given in the regulations in this study. In this comparison made using the ETABS building analysis program, 2-5-storey concrete frame + roof-type housing and school building were considered according to different floor classes. In the analyses made, the base cutting force from the Rayleigh period in the ZA ground class for housing and school structure is approximately 20% to 25% greater than the base cutting force from the empirical formula in BYS7, while 8.5% greater in BYS8. Compared to BYS6, the base cutting force from the empirical formula increased by 7 to 19 percent due to the increase in the floor height from the base cutting force from Rayleigh. In this case, the empirical formula suggested by the regulation with the idea of staying on the safe side only gives a higher base cutting force than Rayleigh for the BYS6 condition. Therefore, it is recommended that the empirical formula recommended for BYS6, BYS7 and BYS8 be re-evaluated and the need for a comprehensive evaluation by conducting analyses through different structural models.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.004
Atıf : 2.944
2023 Impact/Etki : 0.114
Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering