Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 12
 İndirme 2
Asi Nehrinin su kalite parametre düzeylerinin belirlenmesi
2020
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, Türkiye’nin sınır aşan akarsularından biri olan Asi Nehrinin su kalite parametre düzeylerinin belirlenmesi ve bunların içme ve sulama suyu kalitesi açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem ve Bulgular: Bu çalışmada, Asi Nehrinin Türkiye kısmında belirlenen 8 noktadan, dört farklı dönemde su örnekleri alınmıştır. Alınan su örneklerinde pH, elektriksel iletkenlik (EC), eriyebilir katyon (Na, K, Ca, Mg) ve eriyebilir anyon (Cl-, SO4, CO3- ve HCO3=) analizleri yapılmıştır. Ayrıca eriyebilir katyon ve anyonlardan sodyum adsorpsiyon oranı (SAR), magnezyum oranı (MR), toplam sertlik (TH) ve kalıcı bikarbonat (RSC) değerleri hesaplanmıştır. Araştırma konusu su kaynaklarına ait bütün parametrelerin tanımlayıcı istatistik analizleri (ortalama, en düşük ve en yüksek değerler, standart sapma, varyasyon katsayısı, vb.) hesaplanmıştır. Su örneklerinin özellikleri arasındaki ilişkileri araştırmak için korelasyon analizi ve örnekleme dönemleri ve noktaları arasındaki farklılıkları açıklayabilmek için ise anova ve duncan testleri yapılmıştır. Asi Nehir suyunda katyonların oransal bolluk sıralaması çoktan aza doğru Mg>Na>Ca>K şeklinde, anyonların sıralaması ise SO4>HCO3>Cl>CO3 şeklinde belirlenmiştir. Amerikan tuzluluk laboratuvarı diyagramına göre, Asi Nehir suyunun kalite sınıfı C3S1 olarak belirlenmiştir. Genel Yorum: Yapılan varyans analiz sonuçlarına göre; örnekleme noktaları arasında EC değerlerindeki farklılık istatistiksel açıdan %5 düzeyinde önemli bulunmuştur. Diğer parametrelerdeki farklılıklar ise istatistiksel açıdan önemli bulunamamıştır. Yine, örnekleme dönemleri arasında ise pH, HCO3 ve MR değerleri arasındaki farklılık %1 düzeyinde önemli bulunmuştur. Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Asi nehir suyunu kullanırken dikkatli olmak gerekir. Asi nehir suyu tuzluluk açısından çok tuzlu sular sınıfına girmektedir. Bu su ancak iyi drenaj koşullarında ve tuzluluk kontrolü için özel yönetim uygulamaları ile sulamada kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler:

determining the water quality parameters of the river
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: In this study, the aim is to determine the levels of water quality parameters of the Asi River, one of the cross-border flows of Turkey, and to evaluate them in terms of the quality of drinking and irrigation water. Method and findings: In this study, water samples were taken in four different periods from 8 points identified in the part of the Asi River in Turkey. In the water samples received, pH, electrical conductivity (EC), diluable kation (Na, K, Ca, Mg) and diluable anion (Cl, SO4, CO3 and HCO3=) were analyzed. It also calculates the levels of sodium adsorption rate (SAR), magnesium rate (MR), total hardness (TH) and permanent bikarbonate (RSC) from soluble cations and anions. The subject of the study is the identifiable statistical analysis of all the parameters of the water sources (medium, lowest and highest values, standard deviation, variation rate, etc.) It is calculated. To explore the relationship between the characteristics of water samples, correlation analysis and to explain the differences between the sampling periods and points, anova and duncan tests have been performed. The ratio of cations in the river water is defined as Mg>Na>Ca>K, while the ratio of anions is defined as SO4>HCO3>Cl>CO3. According to the Diagram of the American Salt Laboratory, the quality class of the Asi River water is determined as C3S1. Overview: According to the results of the variance analysis, the difference in EC values between sampling points was statistically significant at 5%. The differences in the other parameters were not statistically significant. Again, between the sampling periods, the difference between the pH, HCO3 and MR values was significant at 1%. The importance and effect of the study: You need to be cautious when using the river water. The water of the river belongs to the class of very salt water. This water can only be used in well-drenage conditions and with special management applications for salt control.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of Water Quality Parameters Of Asi River
2020
Yazar:  
Özet:

Aims: In this study, it is aimed to determine water quality parameters of Asi River that is one of the transboundary river of Turkey and to evaluate their quality related to irrigation water quality. Methods and Results: In the research, water samples were taken from section in Turkey of Asi River in four different periods end eighth different points. Water samples were analyzed for pH, electrical conductivity (EC), soluble cations (Na, K, Ca, Mg) and anions (Cl-, SO4, CO3- and HCO3=). In addition, sodium adsorption ratio (SAR), magnesium ratio (MR), total hardness (TH) and residual sodium carbonate (RSC) values were calculated from soluble cations and anions. Descriptive statistics were applied for all parameters. Correlation analyses were made to research relationships between water properties. Anova and Duncan tests were used to explain differences between sampling points and times. The order of relative abundance of major cations in the Asi river water is in order Mg>Na>Ca>K. The order of the anions abundance is SO4>HCO3->Cl>CO3 in this research. According to the US salinity laboratory diagram, water quality class of Asi river water was determined as C3S1. Conclusions: According to results of anova test, the differences in EC values among the sampling point were found to be statistically significant (p<0.05). Differences of pH, HCO3 and MR among the sampling periods values were found significant at 0.01 level. Significance and Impact of the Study: :  It must be careful when using Asi river water. Because, Asi river water classified as high salinity water. This water can not be used on soils with restricted drainage.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 459
Atıf : 1.950
2023 Impact/Etki : 0.423
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi