Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 5
Yenidoğan otopsileri
2006
Dergi:  
Çocuk Cerrahisi Dergisi
Yazar:  
Özet:

GİRİŞ ve AMAÇ: Otopsi, özellikle yenidoğanda, fizik bakıda görülemeyen anomaliler ile kesin ölüm nedeninin belirlenmesini; önlenebilir ölümlerle ilgili de ipucu vermekle birlikte, ailenin gelecekteki gebelikleri hakkında bilgilendirilmeyi sağlar. Çalışmamızda yenidoğan otopsileri değerlendirilerek bilinen hastalıkların yanında gerçek ölüm nedeni olabilecek ek anomalilerin ve enfeksiyonların belirlenmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM ve GEREÇLER: Kliniğimizde Ocak 1994 ve Haziran 2005 tarihleri arasında kaybedilen yenidoğanların otopsileri incelenmiş; sistem anomalileri yanında hastane kökenli ya da doğumsal enfeksiyonlarının varlığına göre iki ayrı grup oluşturulmuştur BULGULAR: Kliniğimiz yenidoğan ünitesinde Ocak 1994-Haziran 2005 arasında yatan 918 yenidoğanın 261'i kaybedilmiş ve 236'sına (% 90.4) otopsi yapılmıştır. Bu hastaların temel hastalıkları; 27 diyafragma hernisi, 24 barsak atrezisi, 24 özefagus atrezisi, 21 karın duvarı defekti, 6 genitoüriner sistem anomalisinin yanında 6 kalp ve büyük damar anomalileri ile hidrosefali, 69 birden çok sistemi ilgilendiren hastalıklar ölüm nedeni olarak belirlenmiştir. Diğer 59 hastada ise ölüm nedeni olarak nekrotizan enterokolit, respiratuvar distress sendromu ve kistik fibrozis gibi hastalıklar saptanmıştır. Enfeksiyonlar grubu incelendiğinde; 75 hastada sepsis, 5 hastada neonatal hepatit ve sitomegalovirus gibi homeostazı bozarak klinik seyrin kötüleşmesine yol açan etmenler saptanmıştır. TARTIŞMA ve SONUÇ: Ek anomalilerin saptanması ile hem yenidoğanların yaşatılabilmesi hem de ailelerin gelecekteki gebelikleri için bilinçlendirilebilmesi olanağı vardır. Ölümlere katkısı yadsınmayacak oranda yüksek bulunan hastane enfeksiyonlarının önlenmesi ile yenidoğanların yaşam oranında artış olacağı ve bu verilerin saptanmasında otopsilerinin yerinin oldukça önemli olduğu düşüncesindeyiz.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Çocuk Cerrahisi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 54
Atıf : 5
2023 Impact/Etki : 0.023
Çocuk Cerrahisi Dergisi