Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 21
 İndirme 2
Geç Dönem Osmanlı Gazze’sinde Ebu Medyen El-Ğavs Zâviyesi Vakfı
2021
Dergi:  
Mukaddime
Yazar:  
Özet:

Tarih boyunca Doğu Akdeniz kıyılarının çölden önceki son durağı olan Gazze, Nil Vadisi ile Orta Doğu’ya yerleşmiş güçler arasındaki rekabette önemli bir konuma sahipti. Bu önemine bağlı olarak da bir imparatorluktan diğerine el değiştiren Gazze, 1516 yılı sonunda Osmanlı topraklarına katılmıştır. Kent, Osmanlı fethi sonrası Mısır gibi zengin bir ülkenin güvenliğinin sağlanması ve Kızıl Deniz ticaretinin kontrol altına alınması bakımından Osmanlı yönetimine büyük yararlar sağlamıştır. Çalışma, geç dönem Osmanlı Gazze’sinde mukîm Mağribliler ile şehri ziyaret eden mücâvir ve misâfirlere hem barınma hem de yeme-içme gibi çeşitli sosyal yardım hizmetleri veren Ebu Medyen el-Ğavs Zâviyesi Vakfı’nı incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, Gazze’de bulunan zâviyenin aynı adlı Kudüs’te bulunan zâviye ile olan bağlantısının ve iletişim düzeyinin mahiyeti de tespit edilmeye çalışılacaktır. Bu bağlamda, Gazze’de de Kudüs’tekine benzer bir Meğaribe Mahallesi ve Mağribli cemaatinin varlığı sorgulanacaktır. Bunun için öncelikle Osmanlı Dönemi’nde Gazze Sancağı’nın sınırları tanımlanarak değişen sınırlar ve yapıya ilişkin kısa bir bilgi sunulacaktır. İkinci olarak, Gazze’de bulunan zâviye, ribât ve hangâhlara dair genel bir çerçeve çizilmeye çalışılacaktır. Üçüncü bölümde ise, Gazze’deki Ebu Medyen el-Ğavs Zaviyesi incelenecektir. Çalışmada, çeşitli arşivlerden temin edilen başta vakfa ait vakfiye ve muhasebe kayıtları olmak üzere evkâf, hazine ve şikâyet defterleri ile mevcut literatüre başvurulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

In the late Ottoman Gaza, Abu Medyen Al-Gavs Zâviyesi Foundation
2021
Dergi:  
Mukaddime
Yazar:  
Özet:

During history, Gaza, the last station before the desert of the Eastern Mediterranean coast, had an important position in the competition between the Nile Valley and the forces settled in the Middle East. Due to this importance, Gaza, which changed its hands from one empire to another, joined the Ottoman territory by the end of 1516. The city has made great benefits to the Ottoman government in terms of ensuring the security of a wealthy country like Egypt after the Ottoman conquest and controlling the trade in the Red Sea. The study aims to examine the Abu Medyen al-Gavs Zâviyesi Foundation, which provides various social assistance services, such as accommodation and food and drink, to the victims of the late Ottoman Gaza and the misadvices who visit the city. The study will also try to identify the connection and level of communication of the Zavian in Gaza with the same name of the Zavian in Jerusalem. In this context, the presence of a Megaribe neighborhood and the Sacrifice community similar to Jerusalem in Gaza will also be questioned. For this, first of all, in the Ottoman Period, a brief information about the changes in boundaries and structure of the Gaza Strip will be provided by identifying the boundaries of the Gaza Strip. Secondly, a general framework for the Zaviya, Ribat and Hangahals in Gaza will be drawn up. In the third part, the Abu Medyen al-Gavs Zaviye in Gaza will be examined. In the study, the existing literature will be applied, including the foundation’s foundation and accounting records provided from various archives, with the archives, treasures and complaints.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Dergi:  
Mukaddime
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Mukaddime

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 332
Atıf : 897
2023 Impact/Etki : 0.18
Mukaddime