Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 6
 İndirme 5
ORTA ANADOLU KAPALI HAVZASININ YILLIK ORTALAMA AKIMLARININ STOKASTİK MODELLEMESİ
2004
Dergi:  
Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Orta Anadolu Kapalı Havzası’nda EİE tarafından işletilen 1611, 1612 ve 1622numaralı akım gözlem istasyonlarında ölçülen yıllık ortalama akımların stokastik modellerikurulmuştur. İstasyonlara ait yıllık ortalama akımların otoregressif (AR) ve otoregressif hareketliortalama (ARMA) modellerinin metodolojisi verilerek matematiksel ifadeleri elde edilmiştir.Korelogram ve kısmi korelogramların incelenmesi neticesinde muhtemel otoregressif (AR) veotoregressif hareketli ortalama (ARMA) model tipi hakkında bir ön değerlendirme yapılmıştır. Yapılananalizler sonucunda incelenen akım gözlem istasyonlarına ait yıllık ortalama akım serileri için her üçistasyonda da en uygun otoregressif modelin AR(1), 1611 ve 1612 numaralı istasyonlarda en uygunotoregressif hareketli ortalama modelin ARMA(1,1), 1622 numaralı istasyonda ise ARMA(2,1) olduğutespit edilmiştir. Daha sonra kurulan modeller kullanılarak her bir istasyonun gözlem periyodu ile aynıN uzunluğuna sahip 50’şer adet sentetik seri üretilmiştir. Bu sentetik serilerin istatistikselkarakteristikleri (ortalama, standart sapma, çarpıklık katsayısı, korelogram gibi) hesaplanmış ve bunlartarihi (orijinal) serinin istatistiksel karakteristikleri ile kıyaslanmıştır. Sonuç olarak; her üç istasyonda dakurulan stokastik modellerin tarihi serilere ait istatistiksel karakteristikleri muhafaza ettiği gözlenmiştir

Anahtar Kelimeler:

Stokastic Modeling of Anadolu Cappali HAVZAS' Annual Medium Modeling
2004
Yazar:  
Özet:

In this study, the Stokastic models of the annual average currents measured at the 1611, 1612 and 1622 current observation stations operated by the EIE in the Central Anadolu Closed Pool were modeled. The methodology of the autoregressive (AR) and autoregressive (ARMA) models of the annual average currents of the stations has been achieved with mathematical explanations.The study of the corelogram and the partial corelogram has conducted a preliminary assessment of the potential autoregressive (AR) and autoregressive moving average (ARMA) model type. According to the results of the analysis, the most suitable autoregressive model for the annual average current series of the current observation stations examined in each three-stations is the most suitable autoregressive moving average model for the AR(1), 1611 and 1612 stations, and the most suitable autoregressive moving average model for the ARMA(1,1), and the 1622 stations is the ARMA(2,1). 50 pieces of synthetic series with the same length of N with the observation period of each station using the later established models were produced. The statistical characteristics of these synthetic series (such as average, standard deviation, fragility ratio, corelogram) are calculated and compared with the statistical characteristics of the historical (original) series. As a result, it has been observed that the stocastic models in each of the three stations retain the statistical characteristics of historical series.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Sağlık Bilimleri; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 858
Atıf : 1.544
2023 Impact/Etki : 0.061
Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi