Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 19
Sıçan böbrek dokusunda etanolün akut toksisitesi ve borik asitin koruyucu rolü
2022
Dergi:  
Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, akut alkol toksisitesine bağlı olarak böbrek dokusu üzerinde oksidatif stresin indüklenmesi ile geçen süreçte borik asidin potansiyel koruyucu etkisinin olup olamayacağı biyokimyasal ve histolojik inceleme yöntemleri ile değerlendirilmiştir. Akut etanol toksisitesi arttıkça lipit peroksidasyonu ve oksidatif stresi arttırmaktadır. Çalışmada 250-300 gr. ağırlığında, yaşça ve ağırlıkça eşleşen 3-4 aylık Wistar albino cinsi dişi sıçanlar kullanılmıştır. Her grupta yedi hayvan olacak şekilde 28 dişi sıçan kullanıldı: kontrol, etanol, borik asit (BA) ve etanol + BA. Histoloji ve biyokimya için böbrek dokusu örnekleri alındı. Böbrek hasarı, hematoksilen ve eozin (H&E) boyaması kullanılarak değerlendirildi. Aynı zamanda, biyokimyasal belirteçler olarak oksidatif stresi değerlendirmek için total antioksidan seviyesi (TAS), total oksidan seviyesi (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSI) ölçüldü. BA grubunda TOS ve OSI seviyeleri etanol grubuna göre anlamlı olarak düşerken (p<0.05), TAS seviyesinde istatistiksel olarak bir değişiklik gözlemlenmedi. Etanol uygulanan grupta, H&E boyamasında epitel hücrelerin lümene dökülmesi sonucu tübül morfolojisinde bozulma meydana geldi. Borik asit uygulanan grupta ise böbrek korteksinin yapısı kontrol grubuna benzer şekilde normal olarak gözlemlendi. Borik asit+etanol grubunda ise renal tübüllerin normal yapıda olduğu etanol uygulanan gruba göre dilatasyonun daha az olduğu gözlemlendi. BA uygulaması, hem biyokimyasal parametreler hem de histolojik sonuçlarla gösterildiği gibi, akut etanol toksisitesi oksidatif stres indüklü böbrek hasarını azalttığı gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Acute Toxicity Of Ethanol and Protective Role Of Boric Acid In Rat Kidney Tissue
2022
Yazar:  
Özet:

In this study, the potential protective effect of boric acid in the process of inducing oxidative stress on kidney tissue due to acute alcohol toxicity was evaluated by biochemical and histological examination methods. In the study, 250-300 gr. Wistar albino female rats aged 3-4 months, matched in weight, age and weight, were used. 28 female rats were used, seven animals in each group: control, ethanol, boric acid (BA) and ethanol + BA.Renal tissue samples were taken for histology and biochemistry. Kidney damage was assessed using hematoxylin and eosin (H&E) staining. At the same time, total antioxidant level (TAS), total oxidant level (TOS) and oxidative stress index (OSI) were measured to evaluate oxidative stress as biochemical markers. While TOS and OSI levels were significantly lower in the BA group compared to the ethanol group (p<0.05), no statistically significant change was observed in the TAS level. In the ethanol-treated group, deterioration in tubule morphology occurred as a result of epithelial cells spilling into the lumen in H&E staining. In the boric acid administered group, the structure of the renal cortex was observed to be normal, similar to the control group.In the boric acid+ethanol group, dilatation was observed to be less than in the ethanol administered group with normal renal tubules. As acute ethanol toxicity increases, lipid peroxidation and oxidative stress increase. BA administration has been observed to reduce acute ethanol toxicity oxidative stress-induced kidney damage, as demonstrated by both biochemical parameters and histological results.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma

Dergi Türü :   Uluslararası

Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma