Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 1
Acil Serviste Kan ve Kan Ürünü Kullanılan ID Hastaların Geriye Dönük Değerlendirilmesi
2019
Dergi:  
İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Modern tıbbın bir parçası olarak kan ve kan ürünü transfüzyonu, 50 yılı aşkın bir süredir klinik kullanıma girmiştir. Acil servislerde kan transfüzyonları sıkça yapılmakta ve bu da ekstra iş yükü getirmektedir. Bu çalışmanın amacı, acil serviste yapılan kan ve kan ürünü transfüzyon oranlarını ve hastaların demografik özelliklerini ve acil servis işleyişine olan etkileri araştırmaktır. Yöntem: Bu çalışmada, acil serviste 2017 yılının ilk üç ayında kan ve kan ürünü verilen hastalar retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik özellikleri, kan ürününü hangi bölümün istediği, hangi kan ürünü verildiği, hastane hizmet bedeli kaydedildi. İstatistiksel analiz için SPSS for Windows 22.0 programı kullanıldı. Bulgular: Toplam, 356 hastanın %54,2’si kadın, %45,8’i erkekti. Ortalama yaş 60,60±19,77 olarak saptandı. En sık anemi (%49,2) tanısıyla transfüzyon yapıldığı görüldü. En sık eritrosit süspansiyonu (%84,8) kullanıldığı görüldü. Anemi tanısı ile transfüzyon yapılan hastaların taburculuk oranları yüksek (p=0,001) iken, GİS kanama ve travma nedenlilerde bu oran düşüktü (p=0,001). Genel cerrahi (p=0,001) ve dahiliye (p=0,031) tarafından istemi yapılan hastalarda hizmet bedeli yüksek olup, ortalama 289,36±36,65 Türk lirası saptandı. Sonuç: Uygun kan ve kan ürünü transfüzyonunun, acil servis yoğunluğunu, kalış sürelerini, hastane hizmet bedellerini, istem ile transfüzyon sayıları arasındaki uyumsuzluğu azaltacağı düşünülmektedir. Acil servislerde transfüzyon kararı verilirken her açıdan dikkatli olunmalıdır. Transfüzyon işlemleri hastalar için kar zarar dengesi gözeterek yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Identification of patients using blood and blood products in emergency service
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: Transfusion of blood and blood products as part of modern medicine has been in clinical use for more than 50 years. Blood transfusions are often performed in emergency services, which brings extra workload. The aim of this study is to investigate the rates of transfusion of blood and blood products in emergency services and the demographic characteristics of patients and the effects on the emergency service function. Method: In this study, patients given blood and blood product in the first three months of 2017 in the emergency service were examined retrospectively. The demographic characteristics of the patients were recorded, which section of the blood product wanted, which blood product was given, the hospital service price. SPSS for Windows 22.0 has been used for statistical analysis. Results: In total, 54.2% of 356 patients were women and 45.8% were men. The average age was 60,60±19,77. The most common transphusion was diagnosed with anemia (49.2%). The most common erythrosite suspension (8.8%) was found to be used. Patients with anemia diagnosis and transfusion were high (p=0,001) while GIS bleeding and trauma causes were low (p=0,001). In patients requested by general surgery (p=0,001) and injury (p=0,031) the service cost was high, and an average of 289,36±36,65 Turkish lira was identified. The result: The appropriate blood and blood product transfusion is believed to reduce the incompatibility between the intensity of emergency service, the duration of stay, the hospital service costs, the demand and the number of transfusions. At emergency services, the decision of transfusion should be taken with caution in all aspects. Transfusion procedures should be carried out by monitoring the snow damage balance for patients.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 386
Atıf : 360
2023 Impact/Etki : 0.026
İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi