Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
Balık Çiftliği Atık Çamuru Uygulanan Turunç Çöğürlerinde Yaprak Besin Element Düzeylerinin Belirlenmesi
2018
Dergi:  
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışmanın amacı, alabalık üretim havuzlarında ortaya çıkan sedimantasyon ürünü atık çamurunun turunç (Citrus aurantium L.) çöğürü yetiştiriciliğinde bitki besin elementleri içeriğine etkisini ve bitki beslemede, mineral gübre yerine ikame edilebilirliğini belirlemektir. Alabalık yetiştirme çiftliği havuzundan toplanan atık çamur, önce gölgede kurutulmuş, daha sonra 0, 5, 10 ve 20 g kg-1 dozlarında, turunç bitkilerinin bulunduğu saksı harç ortamına karıştırılmıştır. Aynı zamanda, her farklı atık dozu için; 0, %50 ve %100 doz olmak üzere 3 farklı Hoagland besin solüsyonu uygulanmıştır. Yapraklarda N, P, K, Ca, Mg, Na, Fe, Zn, Mn ve Cu besin elementleri belirlenmiştir. Uygulanan atık dozları kontrole göre, N, Zn ve Cu kapsamını genel olarak önemli düzeyde arttırmıştır. Hoagland solüsyonunun farklı doz uygulamalarında ise; N, K ve Zn kapsamları kontrole göre artmış, fakat Fe ve Na azalmıştır. Atık dozu ile Hoagland dozlarının birlikte kullanıldığı kombinasyonlarda N: %1.40 – 4.64; P: %0.22 – 0.34, K: %0.47 – 2.61, Ca: %2.35 – 3.07, Mg: %0.28 – 0.34, Na: 158 – 664 mg kg-1, Fe: 73.3 – 126.7 mg kg-1, Zn: 23.3 – 46.3 mg kg-1, Mn: 9.3 – 30.7 mg kg-1 ve   Cu: 2.0 – 19.7 mg kg-1  aralığında belirlenmiştir. Sonuç olarak balık atığı, turunç bitkilerinde beslenmeyi olumlu yönde etkilemiş, aynı zamanda Hoagland solüsyonu ile genellikle benzer sonuçlar vermiştir. Bu nedenle başta organik tarım olmak üzere bitki yetiştiriciliğinde, tek başına veya mineral gübreler ile karışım halinde,  gübre kaynağı olarak kullanılabileceği değerlendirilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 496
Atıf : 1.997
2023 Impact/Etki : 0.19
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi