Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 7
Giysilerde Renk Öğesine Yönelik Kadın Tüketicilerin Farkındalıkları ve Satın Alma Davranışlarının Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Güzel görünme ve toplumda öne çıkma dürtüsü psikolojik bir ihtiyaçtır ve insan hayatında, tarihin başlangıcından beri neredeyse fiziksel ihtiyaçlar kadar önemli bir rol oynamıştır. Kişi kendini giysileri içinde güzel ve güvende hissetmek ister. Eğer kişi topluma uygun giyinmediyse, vücuduna güvenmiyor, kendi vücudunda gizlenmesi ya da vurgulanması gereken yerlerini bilmiyor ve giysi seçimlerini bu doğrultuda yapamıyorsa giysileri içinde kendini mutlu hissedemez. Benzer işlev ve kalitedeki ürünlerin tüketici tarafından tercih edilmesini sağlayan en önemli etken tasarımdır. Diğer tasarımcılar gibi bir giysi tasarımcısı da yaratacağı görsel algının niteliğine göre kullanacağı çizgi, renk ya da denge gibi öğe ve ilkeleri belirleyerek tasarımında istediği algıyı oluşturabilir. Bir giysi tasarımında tüketiciyi ilk anda etkileyen ögelerden biri renktir. Giysi tasarımında kullanılan renk ögesi vücut özellikleri üzerinde görsel etkilere sahiptir. Tüketicinin giysi hakkındaki algısını olumlu ya da olumsuz etkileyebilmektedir. Bir tasarımcının tüm bu etkileri göz önünde bulundurarak tasarımlarını hazırlaması, işlevsellik ve estetik açısından tatmin sağlayacaktır. Aynı zamanda tüketicilerin bu konuda bilinçli olması, doğru giysi seçimleri yapabilmesi açısından önemlidir. Sanat ve tasarım alanlarında eğitim gören kişilerin ve sanatsal aktivitelerle iç içe olan insanların olmayanlara oranlara estetik algıları daha gelişmiştir. Bu durum doğru giysi seçimleri yapabilmeleri açısından oldukça etkili bir faktördür. Kadın tüketicilerin giysi tasarımlarında renk öğesinin etkisine yönelik farkındalıkları ve giysi tercihlerinde rengin etkisinin belirlenmesinin amaçlandığı bu çalışmada, verileri toplamak amacıyla anket kullanılmıştır. Tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen, Türkiye’nin farklı bölgelerinde yaşayan, 18-65 yaş arası ve en az lise mezunu 188 kadın tüketiciye uygulanan ölçme aracından elde edilen veriler, Sosyal Bilimler İstatistik Paketi (SPSS -Statistical Package For Social Sciences) kullanılarak analiz edilmiştir. Tüketicilerin demografik özellikleri ile giyim tercihleri ve renklere ilişkin farkındalıkları arasındaki ilişki Chi-Square Testi ve One Way Anova ile analiz edilerek p<.05 anlamlılık düzeyinde yorumlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of the Consumer Consciousness and Purchasing Behavior of Women in the Clothes
2022
Yazar:  
Özet:

The impulse to look good and stand out in society is a psychological need and has played an important role in human life since the beginning of history almost as physical needs. You want to feel beautiful and safe in your clothes. If the person is not dressed in the right way to society, he does not trust his body, he does not know where he should be hidden or emphasized in his body, and he cannot make his clothing choices in this direction, he cannot feel happy in his clothes. The design is the most important factor that allows products of similar function and quality to be preferred by the consumer. A clothing designer, like other designers, can also create the perception he wants in the design by determining the elements and principles such as the line, color or balance he will use according to the nature of the visual perception he will create. One of the objects that influence the consumer at the first moment in a clothing design is color. The color object used in clothing design has visual effects on body characteristics. It can have a positive or negative impact on the consumer’s perception of clothing. A designer’s preparation of their designs, taking into account all these effects, will provide satisfaction in terms of functionality and aesthetics. It is also important for consumers to be aware of this, in order to be able to make the right clothes choices. Persons who are trained in the fields of art and design and those who are not involved with the art activities are more advanced in aesthetic perception. This is a very effective factor in making the right clothes choices. In this study, the consciousness of women consumers about the effect of the color element in clothing designs and the purpose of determining the effect of the color in clothing preferences, the survey was used to collect data. The data obtained from the measurement tool applied to the consumer of 18-65 years of age and at least high school graduates of 188 women, identified by random sampling method, living in different regions of Turkey, have been analyzed using the Social Sciences Statistical Package (SPSS). The relationship between consumers’ demographic characteristics and their clothing preferences and color awareness was analyzed with Chi-Square Test and One Way Anova and interpreted at p<.05 level of meaning.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.686
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)