Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
Ortaokul Öğrencilerinin Siber zorba ve Mağdur Olma Durumu: 10 Yıldaki Değişim
2023
Dergi:  
Online Journal Of Technology Addiction & Cyberbullying
Yazar:  
Özet:

Bilgi ve iletişim teknolojileri insanların hayatlarını kolaylaştırdıkları için günümüzde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Amacı doğrultusunda kullanıldığında birçok kolaylıklar sunan bilgi ve iletişim teknolojileri amacı dışında kullanıldığında da başkalarına zarar vererek insanları olumsuz şekilde etkileyebilmektedir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin amacı dışında kullanılması sonucu meydana gelen olaylardan biride siber zorbalıktır. Bilgi ve iletişim teknolojileri başkalarına zarar vermek amacıyla kullanılması sonucu ortaya çıkan siber zorbalık olayları günümüzde okullarda da önemli bir sorun haline geldiği yapılan çalışmalarla ortaya konulmaktadır. Bu araştırmanın amacı on yıl önce yürütülen bir çalışmanın sonuçlarıyla on yıl sonra aynı bölgede yürütülen çalışmanın sonuçları arasında nasıl bir farklılık olduğunu belirlenmektir. Yapılan çalışmada siber zorbalık olaylarına maruz kalanların %25.2 sini erkekler oluştururken bu oran kızlarda %17.9 olarak tespit edilmiştir. On yıl önce yapılan çalışmada ise siber zorbalık olaylarına maruz kalan erkek öğrencilerin %21.1, kız öğrencilerin ise %16.2 olduğu tespit edilmişti. On yıl önceki verilerde siber zorbalık yapanların oranı 48 (%11.6) iken on yıl sonra bu oranın 51 (%12.2) olduğu görülmektedir. ayrıca on yil önceki çalışmada siber zorbalık erkekler tarafından daha fazla yapıldığı görülürken bu çalışmada kız öğrencilerin daha fazla siber zorbalık yaptıkları görülmüştür. Siber zorbalığa maruz kalma ile sınıf düzeyi arasında on yıl önce 8. Sınıf öğrencileri daha fazla maruz kalırken bu çalışmada 7. Sınıf öğrencilerinin daha fazla maruz kaldığı görülmektedir. On yıl önceki çalışmada siber zorbalık olaylarına şahit olanların oranı 155 (%37.5) iken bu çalışmada bu tür olaylara şahit olanların oranının ise 201 (%48.2) olduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Cyberbullying and Victimization Status Of Secondary School Students: Change In 10 Years
2023
Yazar:  
Özet:

By making people's lives easier the information and communication technologies are widely used and become indispensible part of our lives. When used for other purposes, like harming others, these technologies can affect people negatively. One of the events that occur as a result of the misuse of information and communication technologies is cyberbullying. Cyberbullying, which occurs as a result of using information and communication technologies to harm others, has become an important problem in today’s schools. In this context, we aim to determine how the results of a study conducted ten years ago differ from the results of a study conducted ten years later in the same region today. According to the findings of current study, 25.2% of those exposed to cyberbullying incidents were boys, while this rate was 17.9% for girls. In the study conducted ten years ago, it was determined that 21.1% of male students and 16.2% of female students were exposed to cyberbullying incidents. While the rate of cyberbullying was 48 (11.6%) ten years ago, this rate was 51 (12.2%) ten years later, now. In addition, while cyberbullying was done more by boys in the study ten years ago, it was seen that these days’ girls are more likely to being cyberbully. While 8th grade students were more exposed to cyber bullying ten years ago, in our time 7th grade students were more exposed to cyber bullying. Moreover, the rate of those who witnessed cyber bullying incidents in the study ten years ago was 155 (37.5%), the rate of those who witnessed such incidents in this study was 201 (48.2%).

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Online Journal Of Technology Addiction & Cyberbullying

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 68
Atıf : 824
2023 Impact/Etki : 0.5
Online Journal Of Technology Addiction & Cyberbullying