Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 107
 İndirme 5
Non-Alcoholic Fatty Liver Disease in Patients with Non-Metabolic Syndrome
2021
Dergi:  
Batı Karadeniz Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) en yaygın kronik karaciğer hastalığı türüdür ve metabolik sendromun (MtS) hepatik kanıtıdır. Ancak NAYKH'li hastalar her zaman MtS'ye sahip değildir ve MtS'li tüm hastalar her zaman NAYKH 'ye sahip değildir. Çalışmamızda MetS olmayan hastalarda NAYKH ile ilişkili faktörleri araştırmayı amaçladık. Gereç Ve Yöntemler: Çalışmamız şehir merkezimizde rastgele seçilen 10 Aile Sağlığı Merkezi'nden (ASM) en az 400 gönüllü ile yapılmıştır. Bireylerden tam kan sayımı, biyokimyasal testler ve hepatobiliyer ultrasonografi (hUSG) yapıldı. Vücut kitle indeksi (BMI), homeostaz Modeli İnsülin Direnci Değerlendirmesi (HOMA-IR), fibrozis-4 (FIB-4) ve BARD skorları hesaplandı. Bulgular: Çalışmada karaciğer yağlanması prevalansı hUSG ile 33,8 % olarak tespit edildi. Karaciğer yağlanması olanlarda (n = 67) evre 1, 2 ve 3 yağlı karaciğer sıklığı sırasıyla 71,6 %, 25,4 % ve 3,0 % olarak bulundu. Tek değişkenli analizde yağlı karaciğeri olan ve olmayan bireyler arasında yaş, vücut kitle indeksi, bel çevresi, diyastolik kan basıncı, hemoglobin, AST / ALT oranı, ALT, GGT ve trigliserit düzeyleri parametreleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar vardı. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde, BMI (OR: 1,311, p <0,001), hemoglobin (OR: 1,311, p = 0,005), DBP (OR: 1,046, p = 0,044) yağlı karaciğer için bağımsız ilişkili faktörler olarak gösterilmiştir. Sonuç: Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı sıklığı, MtS olmayan hastalarda da yaygındır. BMI, hemoglobin ve DBP, MtS olmayanlarda NAFLD için bağımsız olarak ilişkili parametrelerdir.

Anahtar Kelimeler:

Metabolik Sendromlu Olmayan Hastalarda Non-alkolik Yagli Karaciger Hastaligi
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is the most common type of chronic liver diseases and it is the hepatic evidence of metabolic syndrome (MtS). But patients with NAFLD have not always MtS, and all patients with MtS have not always NAFLD. In our study, we aimed to investigate the factors related to NAFLD in patients with non-MetS. Materials And Methods: Our study was made at least 400 volunteers from 10 randomly selected Family Health Centers (FHCs) in our city center. Complete blood counts, biochemical tests and hepatobiliary ultrasonography (hUSG) were performed from the individuals. Body mass index (BMI), homeostasis Model Assessment of insulin Resistance (HOMA-IR), fibrosis-4 (FIB-4) and BARD scores were calculated. Results: The prevalence of fatty liver was detected as 33.8% with hUSG. The frequencies of stage 1, 2 and 3 fatty liver were found to be 71.6%, 25.4% and 3.0%, respectively, in those with fatty liver (n=67). In univariate analysis; there were statistically significant differences between those with and without fatty liver individuals for the parameters of age, BMI, waist circumference, diastolic blood pressure, hemoglobin, AST/ALT ratio, ALT, GGT and triglyceride levels. In multivariate logistic regression analysis, BMI (OR: 1,311, p <0.001), hemoglobin (OR: 1,311, p = 0.005), DBP (OR: 1.046, p = 0.044) were shown to be independently associated factors for fatty liver. Conclusion: The frequency of non-alcoholic fatty liver disease is also common in patients with non-MtS. BMI, hemoglobin and DBP are independently associated parameters for NAFLD in those with non-MtS.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Batı Karadeniz Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 285
Atıf : 233
2023 Impact/Etki : 0.059
Batı Karadeniz Tıp Dergisi