Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Tip 2 Diyabetli Hastalarda ApoB, Non-HDL Kolesterol Düzeyleri ve ApoB/Apo A-1 Oranının Değerlendirilmesi
2013
Dergi:  
Gazi Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Apo B, non-HDL kolesterol (non-HDL-K) düzeyinin ve Apo B/Apo A-1 oranının, artmış kardiyovasküler hastalık (KVH) riski açısından en az LDL kolesterol (LDL-K) kadar önemli olabileceği söylenmektedir. Çalışmamızda tip 2 diyabetli hastalarda bu parametreleri inceledik. Yöntem: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Diyabet ve Obezite polikliniğine başvuran, statin kullanmayan ve serum LDL-K düzeyi 100 mg/dl’nin altında olan tip 2 diyabetli 40 hasta (21 kadın, 19erkek) çalışmaya alındı. Bulgular: Ortalama LDL-K 85,6±15,5 mg/dl, HDL-K46,7±8,9 mg/dl, trigliserid 150,1±71,8 mg/dl, non-HDL-K 118,5±22,4 mg/dl, Apo B-100 81,5±16,5 mg/dl, Apo A-1 138,6±22,4 mg/dl ve Apo B/Apo A-1 oranı 0,6 ± 0,1 olarak bulundu. Apo B’si yüksek (≥90 mg/dl) hasta oranı %29,7, non-HDL-K’ü yüksek (>130mg/dl) hasta oranı %21,6 bulundu. Apo B/Apo A-1 oranı yüksek (kadında> 0,8, erkekte >0,9) hasta oranının %8,1 olduğu görüldü. Ayrıca, serum Apo B düzeyi ile postprandiyal kan şekeri (r=0,36, p=0,02) arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptandı. Non-HDL-K, Apo B/Apo A-1 oranı ile glisemik ayar arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda LDL-K hedef değerin altında olan tip 2 diyabetli hastaların yaklaşık üçte birinde Apo B ve beşte birinde non-HDL-K düzeylerinin yüksek olduğu gözlenmiştir. Bu nedenle tip 2 diyabetli hastalarda KVH risk değerlendirmesinde Apo B ve non-HDL-K gibi parametrelerin de göz önünde bulundurulması önemlidir. Ayrıca çalışmamızda saptadığımız tokluk glisemi düzeyi ile Apo B arasındaki ilişki, postprandiyal glisemik kontrolün Apo B düzeyleri üzerinde etkisi olabileceğini düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Gazi Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.186
Atıf : 523
Gazi Medical Journal