Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
Evde Sağlık Hizmeti Alan Çocukların Ailelerinin Bakım Veren Yükleri ve Manevi Yönelimleri Arasındaki Etkileşim
2024
Dergi:  
Abant Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Evde sağlık hizmeti (ESH) alan çocuklara sahip olmak bu durumun geçici olmaması ebeveynler için ciddi bakım yükü oluşturabilir. Çalışmada bu ebeveynlerin yaşadığı bakım yükü ile manevi yönelim arasındaki ilişkiyi incelenmesi amaçlamaktadır. Yöntem: Kesitsel tamamlayıcı çalışmaya 118 EBH alan çocuğun ebeveyni katılmıştır. Verilerin toplanmasında “Sosyodemografik Form”, “Manevi Yönelim Ölçeği (SOS)”, “Zarit Bakım Veren Yük Ölçeği” (ZBYC) kullanıldı. Bulgular: Evde bakım hizmeti alan çocukların %39.8’nin bakım vereni sadece anne olup hem anne hem babanın bakım verme oranı %55.9 idi. Bakım verenlerin %65.3’nün geliri giderinden az, %80.5’i ev hanımı idi. 1-6 yaş arası çocuğu olan ebeveynlerin daha büyük yaş grubunda çocuğu olanlara göre daha düşük manevi yönelim düzeylerine ve daha yüksek düzeyde bakım yüküne sahip oldukları belirlendi. Eğitim durumu düşük geliri giderinden az olan ebeveynlerin manevi yönelim düzeyleri yüksekti. Sonuç: Araştırmada manevi yönelim puanı yüksek olan ebeveynlerin daha az bakım yükü algıladıkları ortaya çıktı. Bu bulgular ebeveynlere manevi destek sağlamaya yönelik etkinliklerin uygulanmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Interaction Between The Caregiver Burdens and Spiritual Orientations Of The Families Of Children Receiving Home Care Services
2024
Yazar:  
Özet:

Objectives: The permanent nature of possession of children receiving home care services (HCS) can represent a severe caregiver burden for parents. The purpose of this study was to examine the relationship between these parents’ caregiver burdens and spiritual orientation. Materials and Methods: The parents of 118 children receiving HCS participated in this cross-sectional, descriptive study. Data were collected using a Sociodemographic Information Form, the Spiritual Orientation Scale (SOS), and the Zarit Caregiver Burden Scale (ZBCS). Results: The mother was the caregiver for 39.8% of the children receiving HHS, while both parents provided care for 55.9%. Income was lower than expenditure among 65.3% of caregivers, and 80.5% were housewives. The parents of children aged 1-6 years exhibited lower spiritual orientation levels and a higher caregiver burden than those with older children. Spiritual orientation levels were higher among parents with low education levels and income lower than expenditure. Conclusions: Parents with high spiritual orientation scores were found to perceive a lower caregiver burden. This indicates the need for activities aimed at providing spiritual support for parents.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Abant Tıp Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 568
Atıf : 331
2023 Impact/Etki : 0.05
Abant Tıp Dergisi