Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
Yeme Bağımlılığı, İştah Durumu ve Akıllı Telefon Bağımlılığı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
2023
Dergi:  
Karabük Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (UNIKA Toplum ve Bilim) Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bağımlılık, bir maddeyi kullanmayı bırakamama veya herhangi davranışı kontrol edememe olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışma günümüzde oldukça yaygın bir biçimde karşılaşılan yeme bağımlılığı, iştah durumu ve akıllı telefon bağımlılığı arasındaki ilişkileri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmaya yaş ortalaması 21.83±9.43 (yıl) olan 306 kadın, 119 erkek olmak üzere toplam 425 üniversite öğrencisi dahil edildi. Araştırma kapsamında katılımcılara araştırmacılar tarafından kişisel bilgiler, beslenme durumu ve alışkanlıkları, genel sağlık durumu ve fiziksel aktivite kayıtlarını içeren bir anket uygulandı. Bunun yanında Basitleştirilmiş Beslenme Değerlendirme Anketi (SNAQ), Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği ve Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği uygulandı. Çalışma kapsamında elde edilen önemli bulgulardan biri; Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği ve Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın bulunmasıdır (t=4,871; p=0,000). Bu bulguya göre yeme bağımlılığı olan bireylerin akıllı telefon bağımlılığı ölçek puanları yeme bağımlılığı olmayanlara göre anlamlı bir şekilde daha yüksektir. Bu doğrultuda yazarlar bağımlılık kavramının alkol ya da uyuşturucu madde bağımlılığı ya da kumar bağımlılığı ve akıllı telefon bağımlılığı gibi davranışsal bağımlılıklar şeklinde bir birinden bağımsız alt kategorilere ayrılmadan bir bütün olarak ele alınması ve bağımlılıkla biyopsikososyal açıdan bütüncül bir bakış açısıyla mücadele edilmesini önermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Examination Of The Relationship Between Eating Addiction, Appetite Status and Smartphone Addiction
2023
Yazar:  
Özet:

Addiction is defined as the inability to stop using a substance or control any behaviour. This study aims to reveal the relationships between food addiction, appetite status and smartphone addiction, which are very common today. 425 university students including 306 females and 119 males, with a mean age of 21.83±9.43 (years) were included in the study. Within the scope of the study, a questionnaire including personal information, nutritional status and habits, general health status and physical activity records was applied to the participants by the researchers. In addition, Simplified Nutrition Evaluation Questionnaire (SNAQ), Yale Eating Addiction Scale and Smartphone Addiction Scale were applied. One of the important findings obtained within the scope of the study is that there is a statistically significant difference between Yale Eating Addiction Scale and Smartphone Addiction Scale scores (t=4.871; p=0.000). Based on this finding, the phone addiction scale scores of individuals with food addiction are significantly higher than those without food addiction. In this direction, the authors suggest that the concept of addiction should be considered without separating it into independent sub-categories such as alcohol or drug addiction or behavioural addictions such as gambling addiction and smartphone addiction, and that addiction should be addressed from a holistic biopsychosocial perspective.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Karabük Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (UNIKA Toplum ve Bilim) Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Karabük Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (UNIKA Toplum ve Bilim) Dergisi