Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 5
Çin’in İran Nükleer Politikası: Ulusal Çıkar ve “Sorumlu Büyük Güç” Arasında Denge
2018
Dergi:  
İran Çalışmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çin’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimî üyesi olması, Ortadoğu’da çıkar alanlarının artması ve uluslararası sistemin mevcut başat aktörü ABD’nin küresel konumunabüyük meydan okuyucu ülkelerden birisi olması nedeniyle İran Nükleer Programı’na yönelik politikasının önemi gün geçtikçe artmaktadır. Ayrıca Çin’in “Kapsamlı Ortak Eylem Planı Antlaşması” (KOEP) sürecindeki politikası, uluslararası sistemde çıkar alanlarının artması ve siyasi konumunun yükselmesi ile daha aktif bir diplomasi izlediğinin ve izleyeceğinin işaretidir. Çin, sivil amaçlı nükleer programın İran’ın hakkı olduğunu savunurken, aynı zamanda nükleer silahların yayılmasının önlenmesi rejiminin sürdürülmesine önem vermektedir. Ayrıca uluslararası yaptırımlara maruz kalan İran ile ikili enerji ve ekonomik ilişkilerini geliştirmek isterken, diğer yandan da hem “sorumlu büyük güç” imajını hem de ABD ile ilişkilerini korumak istemektedir. ABD’nin KOEP’den tek taraflı olarak çekilmesinden sonra, Çin’in ulusal çıkarları ile sorumlu büyük güç imajı arasında nasıl bir denge sağlayacağı daha fazla önem kazanmıştır. Bu çalışmada, Çin’in İran Nükleer Programı politikasında uluslararası sistemdeki değişen konumunun, Çin-ABD ilişkilerinin, bölgesel/küresel düzeydeki ulusal çıkarlarının ve “sorumlu büyük güç” imajı parametrelerinin etkileşimi sonucunda nasıl belirlendiği analiz edilmektedir. Bu makale, Çin’in İran Nükleer Politikasını ulusal çıkarları ve yükselen aktörün “sorumlu büyük güç” imajı arasındaki dengeyi gözeterek belirlediğini savunmaktadır. Çin’in ABD ile ilişkilerini daha öncelikli görmesi ve “sorumlu büyük güç” imajının zarar görmemesi için İran ile ilişkileri sınırlı kalmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








İran Çalışmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 31
Atıf : 10
İran Çalışmaları Dergisi