Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
Pediatrik Yoğun Bakım Ünitesindeki Diyabetik Ketoasidozlu Çocukların D Vitamini Düzeylerinin Değerlendirilmesi
2023
Dergi:  
Genel Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Vitamin D eksikliği, diabetes mellitus gibi otoimmün hastalıkların gelişimi için bir risk faktörüdür. Bu çalışma, çocuk hastalarda Diyabetik ketoasidoz (DKA) ile serum D vitamini düzeyleri arasındaki ilişkiyi ve D vitamininin DKA süresi ve çocuk yoğun bakım ünitesinde kalış süresine etkisini araştırmayı amaçlamıştır. Metot: Çalışma, Ocak 2014-Mart 2018 tarihleri arasında yürütülen retrospektif bir çalışmadır. Çalışma popülasyonu DKA tanısı ile çocuk yoğun bakım ünitemizde (ÇYBÜ) takip edilen 18 yaş altı çocuklar oluşturmaktadır. Bulgular: Çalışmaya 130 hasta dahil edildi ve bunların %51.5'i kadındı. Hastaların %39.2'sinde (n=51) D vitamini eksikliği, %33.1'inde (n=43) D vitamini yetersizliği olduğunu bulundu. Şiddetli asidozlu hastaların çoğunda D vitamini düzeyi düşük (44/59) ve % 45.8'inde (27/59) D vitamini eksikliği vardı. D vitamini düzeyi düşük olan hastalarda diyabetik ketoasidoz süresi, pediatrik yoğun bakımda kalış süresi ve hastanede kalış süresi daha uzundu ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç: Bu çalışma, Türkiye'de D vitamini ile diyabetik ketoasidoz ilişkisini değerlendiren ilk çalışmadır. D vitamini eksikliği ile diyabetik ketoasidoz süresi ve asidozun şiddeti arasında bir ilişki olmamasına rağmen, diyabetik ketoasidozlu hastalarda D vitamini eksikliği oldukça yaygındır.

Anahtar Kelimeler:

Vitamin D Level Of Children With Diabetic Ketoacidosis In Pediatric Intensive Care Unit
2023
Yazar:  
Özet:

Aims: Vitamin D deficiency is a risk factor for autoimmune diseases such as diabetes mellitus. This study aimed to investigate the association between Diabetic ketoacidosis (DKA) and vitamin D levels and the impact of vitamin D on the duration of DKA and pediatric intensive care unit length of stay in Turkish pediatric patients. Methods: The study was a retrospective study conducted between January 2014 and March 2018. The study population was children under 18 admitted to the pediatric intensive care unit (PICU) with DKA. Results: The study included 130 patients, 51.5% of them were females. We found vitamin D deficiency in 39.2%(n=51) and vitamin D insufficiency in 33.1% (n=43) of the patients. Most of the patients with severe acidosis had low vitamin D levels (44/59) and % 45.8 of them (27/59) had vitamin D deficiency. Duration of diabetic ketoacidosis, length of pediatric intensive care unit stay, and hospitalization stay were longer in patients with low vitamin D levels but were not statistically significant. Conclusions: This study is the first study evaluating the association between vitamin D and diabetic ketoacidosis in Turkey. Although there is no association between vitamin D deficiency and the duration of diabetic ketoacidosis and the severity of acidosis, vitamin D deficiency is substantially common in patients with diabetic ketoacidosis.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Genel Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 488
Atıf : 145
2023 Impact/Etki : 0.034
Genel Tıp Dergisi